Migranți bătuți și umiliți la frontierele UE. Țările din Schengen au devenit din ce în ce mai violente

0
Publicat:

Un raport prezentat de rețeaua de ONG-uri Border Violence Monitoring Network (BVMN) şi de grupul Stângii din Parlamentul European indică faptul că mii de migranți și solicitanți de azil s-au confruntat în 2020 și 2021 cu „o creștere fără precedent a violențelor” la frontierele UE, relatează Politico, conform Agerpres.

Migranți ținuți într-o cușcă.
Migranți ținuți într-o cușcă. Foto: Captură video

Conform raportului, doar 5% dintre migranții expulzați în anul 2021 din Europa au afirmat că nu au avut parte sau nu au fost martori la „forța excesivă” în timpul expulzării din Europa. 

Suntem dincolo de punctul de a nega faptul că respingerile de migranţi există. Avem dovezi video. Avem filmări, avem rapoarte medicale şi peste 1.000 de mărturii şi acestea sunt doar informaţiile pe care am reuşit să le strângem”, a declarat Hope Barker, analist în cadrul BVMN, cu prilejul prezentării raportului în Parlamentul European. 

 Activişti pentru drepturile omului au vorbit cu peste 700 de persoane care au încercat să ajungă în Uniunea Europeană în 2021 şi 2022, realizând o imagine sumbră a condiţiilor inumane la frontierele UE şi vorbind despre un „risc fără precedent de violenţe”. 

 Raportul, care are peste 3.000 de pagini, dovedește modul în care „aproape 25.000 de oameni au fost bătuţi, loviţi, umiliţi şi reţinuţi arbitrar înainte de a fi respinşi ilegal, atât la frontierele externe ale UE, cât şi în interiorul statelor membre”, a declarat Barker.  

Eurodeputata germană Cornelia Ernst, membră a grupului Stângii din PE, este de părere că  responsabilă pentru această situaţie este Comisia Europeană.

Comisia UE încă este inactivă, nu lansează proceduri de infringement contra statelor membre care resping migranţii şi le neagă dreptul la azil”, a indicat Ernst.  

BVMN este o reţea independentă de ONG-uri şi asociaţii din regiunea Balcanilor şi Grecia care supraveghează cazurile de încălcare a drepturilor omului la frontierele Uniunii Europene şi luptă pentru încetarea violenţelor contra migranţilor.   

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite