Mesajul comisarului Cioloş pentru Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasul făcut de Republica Moldova la Vilnius în cursul zilei de vineri a fost primit cu mult entuziasm de către Dacian Cioloş, comisarul european pentru Agricultură, unul dintre oficialii implicaţi activ în deschiderea pieţei UE pentru vinurile moldoveneşti, după embargoul rusesc.

„Parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană este un pas hotărât pe care Republica Moldova îl face pe drumul ei european. Este un moment cu adevărat istoric, care marchează începutul unei reintegrări politice mult aşteptate în familia europeană, cu efecte benefice concrete pentru cetăţenii Republicii Moldova, dar şi pentru mediul de afaceri“, a declarat Dacian Cioloş.

„Crearea Zonei de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare inclusă în acest acord este o ancoră solidă pentru integrarea economică a Republicii Moldova pe piaţa europeană. Înseamnă acces pentru produsele moldoveneşti pe o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori, o piaţă stabilă, cu reguli clare şi trasparente, lăsând în acelaşi timp Republicii Moldova posibilitatea de a-şi proteja anumite sectoare sensibile – în special în agricultură şi industria alimentară. Totodată, această integrare economică va fi pentru investitori garanţia unui mediu de afaceri solid şi atractiv. Sunt convins că rezultatele nu vor întârzia să apară“, a punctat comisarul european pentru Agricultură.

În final, oficialul european a ţinut să precizeze că „acompaniat de ridicarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, acest acord va aduce un început de integrare europeană de facto, concretă, bazată pe pragmatism, raspunzând dorinţei legitime exprimate de cetăţenii moldoveni. Felicitări tuturor celor care au făcut acest lucru posibil şi, mai ales, succes şi la fel de multă hotărâre pentru a merge mai departe pe această cale!” 

În luna septembrie, comisarul Cioloş a fost artizanul propunerii de liberalizare a importurilor de vinuri moldoveneşti pe pieţele europene, ca răspuns la presiunile economice pen care Rusia le exercita asupra Republicii Moldova, rezultate în embargouri. 

„Piaţa UE este o alternativă durabilă şi un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a acesteia într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că UE nu este numai un proiect de integrare economică, ci şi un spaţiu al solidarităţii“, declara la acea vreme Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite