Liderii europeni, mesaje după moartea fostului papă Benedict. O singură reacție din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi lideri europeni i-au adus sâmbătă un omagiu fostului papă Benedict al XVI-lea, care a murit la vârsta de 95 de ani, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Fostul papă Benedict al XVI-lea s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani
Fostul papă Benedict al XVI-lea s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat eforturile papei emerit pentru o "lume mai fraternă".

Gândurile mele se îndreaptă către catolicii din Franţa şi din lume, îndoliaţi de plecarea Sanctităţii Sale Benedict al XVI-lea, care a lucrat cu suflet şi inteligenţă pentru o lume mai fraternă", a scris pe Twiter şeful statului francez.

Premierul britanic Rishi Sunak s-a declarat „întristat" de decesul papei emerit, care a vizitat Regatul Unit: „Sunt întristat să aflu de moartea papei emerit Benedict al XVI-lea. A fost un mare teolog a cărui vizită în Regatul Unit în 2010 a reprezentat un moment istoric pentru catolicii şi non-catolicii din ţara noastră", a transmis liderul britanic pe Twitter.

Cancelarul german Olaf Scholz a transmis că, prin decesul lui Benedict al XVI-lea, lumea pierde o „personalitate marcantă" a Bisericii Catolice: „Ca papă german, Benedict al XVI-lea a fost un lider special al bisericii pentru mulţi, nu doar în această ţară.

Lumea pierde o figură formativă a Bisericii Catolice, o personalitate marcantă şi un teolog înţelept. Gândurile mele sunt alături de papa Francisc".

Preşedintele polonez Andrzej Duda a subliniat că lumea pierde unul dintre cei mai mari teologi ai secolelor XX şi XXI: „Lumea a pierdut unul dintre cei mai mari teologi ai secolelor XX şi XXI, un colaborator apropiat al Sfântului Ioan Paul al II-lea, precedesorul său polonez la Vatican“.

Fostul papă Benedict al XVI-lea a fost «un gigant al Credinţei şi al Raţiunii», precum şi "o mare personalitate a Istoriei pe care Istoria nu o va uita niciodată", a reacţionat, într-un comunicat, şi premierul italian Giorgia Meloni.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pus accentul pe verticalitatea fostului papă: „El a transmis un semnal foarte puternic prin demisia sa. S-a considerat în primul rând un servitor al lui Dumnezeu şi al Bisericii Sale", a scris ea pe Twitter.

Din România, singura reacție a venit din partea arhiepiscopului mitropolit romano-catolic de Bucureşti, Aurel Percă, care îl consideră pe Benedict a XVI-lea „un gigant al teologiei“: „Sunt rare ocaziile de a fi contemporani cu un gigant al teologiei, gânditor şi filosof aşa cum a fost Joseph Ratzinger - Papa Benedict al XVI-lea. Va rămâne în istorie drept unul dintre cei mai însemnaţi teologi, martor şi contribuitor direct al Conciliului Vatican al II-lea, în calitate de expert, autor al unei vaste opere teologice, dar mai ales, va rămâne în amintirea noastră ca Păstor de suflete".

Înmormântarea va avea loc pe 5 ianuarie

Funeraliile Papei emerit Benedict al XVI-lea vor avea loc în Piaţa Sfântul Petru joi, 5 ianuarie, şi vor fi prezidate de Papa Francisc, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, potrivit Reuters şi AFP.

Ceremonia va începe la ora 9:30 a.m.

Trupul neînsufleţit al lui Benedict al XVI-lea va fi expus începând de luni în Bazilica Sfântul Petru, a confirmat, de asemenea, Matteo Bruni.

Papa emerit Benedict al XVI-lea a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani.

Starea de sănătate a teologului german se deteriorase în ultimele zile, însă Vaticanul indicase vineri că aceasta era „stabilă" şi că Benedict a participat joi la celebrarea Sfintei Liturghii în camera sa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite