Macron îi înfurie din nou pe francezi: „Nu tigăile sunt cele care vor permite Franței să avanseze“

0
Publicat:

Președintele vizitează zonele rurale ale Franței în încercarea de a calma tensiunile legate de nepopularele sale modificări la legea pensiilor.

Emmanuel Macron, președintele Franței
Emmanuel Macron, președintele Franței

Emmanuel Macron a declarat că lovirea cratițelor nu va face ca Franța să avanseze, în timp ce aproximativ 100 de protestatari care loveau în oale au fost împinși înapoi de poliție atunci când președintele francez a vizitat o fabrică din Alsacia, în încercarea de a calma furia legată de creșterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Membrii sindicatelor CGT și CFDT se adunaseră miercuri în fața primăriei din satul Muttersholtz, unde Macron a început o serie de vizite în zonele rurale din Franța pentru a încerca să calmeze tensiunile legate de nepopularele sale modificări la legea pensiilor.

Demonstranții au bătut în tigaie și în capace de tigaie, dar au recurs și la fluierături și claxoane. După ce poliția le-a cerut în repetate rânduri să se retragă din zonă, unde autoritățile locale au interzis demonstrațiile, ofițerii au folosit forța pentru a-i împinge la 200 de metri distanță.

Oamenii au protestat fata de reforma pensiilor FOTO Profimedia
Oamenii au protestat fata de reforma pensiilor FOTO Profimedia

"Nu tigăile sunt cele care vor permite Franței să avanseze", a declarat Macron. El a descris demonstrațiile ca fiind "doar vremurile în care trăim"

"Putem relansa industria franceză a cratițelor, nu producem suficient", a spus el, adăugând că prioritatea sa este reindustrializarea, munca și locurile de muncă. "Realitatea din întreaga țară nu este doar a celor care fac zgomot cu cratițe sau se plâng. O să mă vedeți mereu cu oameni... Trebuie să continui", a adăugat el.

Protestele sporadice au continuat de când Macron a promulgat legea privind pensiile la sfârșitul săptămânii trecute, după trei luni de demonstrații și furia sindicatelor pentru că guvernul a folosit un ordin executiv pentru a impune legea, ocolind un vot în parlament.

Săptămâna aceasta, grupuri mici s-au adunat noaptea, în special în Paris, unde au fost arse pubele după lăsarea întunericului.

Bătaia în oale și tigăi, ca o nouă formă de protest, a început luni seara, în timpul discursului televizat al lui Macron, când sute de persoane s-au adunat în fața primăriilor. Ciocnitul oalelor a început la sugestia ONG-ului Attac, care militează pentru justiție fiscală și socială. Această formă de protest, care are o istorie îndelungată în această țară, ar putea să-l urmeze pe Macron în toată Franța rurală în această săptămână.

De asemenea, aproximativ 300 de persoane au bătut în oale, tigăi și ustensile de bucătărie și au cerut demisia lui Macron în Saint-Denis, marți seara, când acesta a participat la un eveniment privat.

Sindicatele au planificat mai multe proteste pe măsură ce Macron face alte vizite în țară în această săptămână. Scenele amintesc de călătoriile președintelui în Franța în timpul protestelor antiguvernamentale gilets-jaunes din 2018-19, când Macron s-a confruntat frecvent cu hărțuitori furioși.

În 2021, el a fost pălmuit de un șomer în vârstă de 28 de ani, pasionat de istorie medievală, în timpul unei vizite într-un orășel din sud-estul Franței.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite