Franța, paralizată de proteste: oamenii au dat foc la baricade și au pus pe șinele de tren un manechin cu fața lui Macron

0
Publicat:

Protestatarii au blocat zeci de străzi și căi ferate cu baricade de lemn, iar ulterior le-au incendiat. Grevele marilor societăți vor continua.

Franța continuă să fiarbă, din cauza măsurilor guvernului privind creșterea vârstei de pensionare. Joi sunt anunțate în toată țara peste 320 de proteste, la care sunt așteptați în jur de 800.000 de protestatari.

Unele din ele au început chiar de dimineață, când sindicaliștii au reluat manifestațiile violente.

Pe autostrăzi s-au format baricade, pe care protestatarii le-au incendiat, blocând astfel traficul, dar și economia țării.

Proteste în Franța privind creșterea vârstei de pensionare FOTO Profimedia
Proteste în Franța privind creșterea vârstei de pensionare FOTO Profimedia

La fel s-a întâmplat și pe căile ferate, unde manifestanții au dat foc la baricade și au aruncat pe șine un manechin cu chipul lui Macron.

Potrivit autorităților, în cursul zilei de joi circulau doar jumătate din trenurile de mare viteză şi o treime din trenurile expres regionale. La fel, se așteaptă ca circulația metrourilor și a traficul feroviar din Paris să fie afectate.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Criza gunoaielor, din cauza grevei muncitorilor de la salubritate, continuă, dar sunt greve și în școli și grădinițe.

Economia dă și ea semne de oboseală, doar trei din cele patru rafinării ale Franței fiind în funcțiune.

 Porturile Marsilia-Fos şi Brest  au fost blocate de sindicaliști.

În timpul acesta, președintele Macron este ferm pe poziție.

"Această reformă nu este o plăcere, nu este un lux, este o necesitate", spunând că nu este impresionat de criticile aduse adoptării forţate a proiectului legii pensiilor.

Francezii protestează din 19 ianuarie față de reforma privind creşterea vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite