Emmanuel Macron promite un plan pentru 100 de zile care să „vindece“ Franța după săptămânile de proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat luni seară, în cadrul unui discurs adresat cetățenilor francezi, că va repune țara pe picioare cu un plan guvernamental de 100 de zile.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Liderul francez a promis că va "vindeca" țara după ce săptămâni întregi au avut loc proteste, violențe și acte de furie față de planurile sale de a crește vârsta de pensionare. Macron a cerut guvernului să demareze discuții cu sindicatele pentru a remedia problemele. 

La doar două zile după ce a promulgat o lege ce a stârnit un val de furie la nivelul întregii țări, Emmanuel Macron a avut un discurs televizat în care a spus că dorește ca prim-ministrul să propună măsuri privind condițiile de muncă, ordinea publică, dar și pentru problemele educației și sănătății. 

”Pe 14 iulie, trebuie să putem face bilanțul”, a afirmat Macron, potrivit Reuters

Pe data de 14 iulie este ziua națională a Franței, folosită des ca o piatră de hotar în politica internă franceză. 

„Avem în față 100 de zile de liniște, unitate, ambiție și acțiune pentru Franța”, a mai adăugat președintele francez. 

Macron își asumă reforma pensiilor pe care a considerat-o necesară pentru e evita un deficit de miliarde de euro în fiecare an, până la finalul acestui deceniu. S-a declarat dezamăgit că schimbările propuse nu au fost susținute de parlamentari.

„Este acceptată această reformă? Evident nu. În ciuda lunilor de discuții, nu a fost găsit un consens și regret asta. Trebuie să tragem toate lecțiile din asta”, a spus Macron.

Discursul de luni al președintelui francez nu a fost primit tocmai bine de către cei mai mulți cetățeni. Protestatarii au lovit oale și tigăi în fața primăriilor, în timp ce la Paris protestatarii au incendiat coșuri de gunoi. 

Laurent Berger, liderul celui mai mari sindicat din Franța, a afirmat că discursul lui Macron nu a reușit să calmeze spiritele în rândul cetățenilor. 

„Există doar un gol, nu este nimic acolo, ne așteptam la altceva”, a spus el Berger. 

De asemenea, el a mai precizat că sindicatele vo discuta cu guvernul abia după 1 mai, pentru a trece câteva zile în care furia muncitorilor să se mai tempereze. 

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite