Luptă pentru securitatea Armeniei. Kremlinul susține că SUA nu pot concura cu Rusia

0
Publicat:

Kremlinul a declarat marţi că SUA nu pot concura cu Rusia atunci când vine vorba de asigurarea securităţii Armeniei, inclusiv pe plan economic şi energetic, şi a dat asigurări că Moscova va continua să ofere asistenţă fostei republici sovietice din Caucazul de Sud, potrivit EFE.

  Kremlinul crede că SUA nu pot concura cu Rusia pentru siguranța Armeniei. FOTO: Shutterstock
Kremlinul crede că SUA nu pot concura cu Rusia pentru siguranța Armeniei. FOTO: Shutterstock

„Ajutorul acordat de Rusia reprezintă o contribuţie foarte importantă la dezvoltarea Armeniei şi a poporului armean. Rusia a făcut acest lucru şi va continua să o facă”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică prin telefon, potrivit Agerpres. 

Prin urmare, a adăugat el, „cu greu se poate compara” nivelul de implicare şi cooperare al Rusiei cu Armenia cu cel al americanilor.

„Acelaşi lucru se poate spune şi despre implicarea noastră în sprijinirea, nu prin cuvinte, ci prin fapte, a procesului de soluţionare (a conflictului armeano-azer. Nici aici nu există un punct de comparaţie”, a declarat Peskov, evocând rolul forţelor ruse de menţinere a păcii desfăşurate în regiunea disputată Nagorno-Karabah.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a comentat astfel telegrama trimisă de preşedintele american Joe Biden premierului armean Nikol Pashinyan, în care şi-a exprimat dorinţa de a dezvolta cooperarea bilaterală în domeniile securităţii şi energiei.

Relaţiile dintre Moscova şi Erevan se află în prezent la cel mai scăzut nivel de la dobândirea independenţei de către Armenia în 1991.Rusia l-a acuzat luni pe premierul Pashinyan că încearcă să dea vina pe Moscova pentru propriile eşecuri, atât în planul politicii interne, cât şi în cel al politicii externe.

Premierul armean, care reproşează Rusiei că a abandonat Armenia în faţa ameninţării azere, a subliniat necesitatea de a „modifica” instrumentele de securitate internă şi externă ale Armeniei pentru a reduce dependenţa faţă de Kremlin.

SUA au declarat luni că Rusia a demonstrat că nu este un „partener de încredere” după ofensiva Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah şi acuzaţiile Armeniei privind lipsa de sprijin din partea Moscovei, conform AFP.

„Rusia a demonstrat că nu este un partener de securitate de încredere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, întrebat de presă pe această temă.El a exprimat încă o dată „îngrijorarea profundă” a Statelor Unite cu privire la soarta locuitorilor armeni din Nagorno-Karabah şi a declarat că Washingtonul susţine apelurile privind trimiterea unei misiuni internaţionale în zonă, notează AFP.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite