LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ruşii provoacă un „adevărat iad“ în est. Situaţia umanitară din Severodoneţk va deveni „catastrofală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Forţele ruse au făcut progrese minore la sud-est de Siversk şi au continuat operaţiunile ofensive la vest de Lîsîchansk.

UPDATE 21.15 Moscova creează un "adevărat iad" în ofensiva din estul Ucrainei

Populaţia din sudul ocupat de ruşi a fost îndemnată de Guvernul ucrainean să evacueze "prin toate mijloacele posibile".

"Încercăm să limităm formaţiunile armate ale ruşilor de-a lungul întregii linii de front", a scris pe Telegram guvernatorul din Lugansk, Serghei Haidai. El a spus că forţele ruseşti au organizat 20 de atacuri în cursul nopţii, vorbind despre un "adevărat iad" în centrul industrial din estul Ucrainei.


UPDATE 20.26 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a demis sâmbătă cinci ambasadori, printre care şi pe cel în Germania, Andrii Melnik, autorul unor declaraţii deloc diplomatice.

Într-un decret publicat sâmbătă, Administraţia Prezidenţială a Ucrainei anunţă demiterea ambasadorilor în Cehia, Germania, India, Norvegia şi Ungaria.

Decretul nu precizează motivele acestor demiteri şi nu se ştie dacă diplomaţii respectivi vor fi numiţi în alte posturi, informează Reuters.

Andrii Melnik a făcut în ultimul timp câteva declaraţii care au stârnit proteste puternice. Vizibil deranjat de întârzierea Olaf Scholz de a vizita Kievul pentru a-şi prezenta de la faţa locului susţinerea pentru Ucraina în faţa invaziei ruse, Melnik l-a descris pe cancelarul german drept un „lebărvurst ursuz”.

Recent, Melnik a fost criticat pentru o declaraţie controversată în care îi luase apărarea liderului naţionalist ucrainean Stepan Bandera, care a condus un grup vinovat de epurare etnică şi masacrarea a zeci de mii de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Ziarele germane „Bild” şi „Süddeutsche Zeitung” au relatat că Melnik ar urma să fie mutat sediul central al MAE ucrainean.


UPDATE 19.53 Statele Unite acordă un nou ajutor umanitar Ucrainei, în valoare de 368 milioane de dolari. Banii sunt destinaţi în special pentru asigurarea populaţiei ucrainene cu hrană, apă potabilă, asistenţă economică şi adăposturi.

„Angajamentul nostru faţă de poporul ucrainean este ferm”, a dat asigurări secretarul de stat Antony Blinken într-un mesaj publicat pe contul său de Twitter.

Noua sumă „va ajuta oamenii din Ucraina şi refugiaţii care au fost forţaţi să-şi părăsească ţara din cauza războiului brutal al Rusiei”, a aduăgat şeful diplomaţiei americane.

Potrivit Departamentului de Stat, noul ajutor este în valoare de 368 de milioane de dolari, 288 de milioane de dolari de la diplomaţia americană şi 80 de milioane de dolari de la Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Potrivit lui Blinken, Statele Unite au oferit Ucrainei o asistenţă umanitară în valoare de peste 1,28 miliarde de dolari „pentru a face faţă crizei” provocate de război.

Vineri, Statele Unite au anunţat un ajutor militar în valoare de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina. Acest ajutor constă în furnizarea de arme cu o capacitate de precizie mai ridicată, printre care patru sisteme de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS).


UPDATE 19.12 Avertisment din partea unui oficial ONU: Războiul din Ucraina riscă să ducă la foamete, migraţie în masă şi destabilizare globală

Potrivit lui David Beasley, războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei a provocat cea mai gravă criză umanitară de la Al Doilea Război Mondial încoace şi poate afecta stabilitatea a zeci de state în cazul în care nu se acţionează în mod coordonat pentru „a evita dezastrul”.

„Am putea avea efectiv foamete, lipsă de stabilitate şi migraţie în masă. Ce credeţi că se întâmplă atunci când o ţară precum Ucraina, care produce suficientă mâncare pentru a hrăni 400 de milioane de oameni, nu mai poate face acest lucru? Chiar şi înaintea războiului din Ucraina ne confruntam cu o furtună perfectă din cauza efectelor generate de conflicte, schimbări climatice şi impactul economic al pandemiei de COVID-19 - inflaţia pe care o vedem în toată lumea. Acest război aduce catastrofă peste catastrofă. Este aproape ca o furtună perfectă peste o altă furtună perfectă”, a declarat directorul executiv al Programului Alimentar Mondial într-un mesaj video transmis în cadrul celei de-a IV-a ediţii a „Atlantic - Black Sea Security Forum”.

David Beasley estimează că 50 de milioane de oameni din 45 de ţări sunt în acest moment la numai un pas de foamete. În aceste condiţii, el a cerut măsuri pentru ridicarea urgentă a blocadei impuse de ruşi asupra unei părţi a exporturilor ucrainene, printre care şi 25 de milioane de tone de cereale.

„Atlantic - Black Sea Security Forum” este organizat în acest an cu tema „What New European Security Architecture after Russia's war on Ukraine?”, la iniţiativa Institutului Aspen România şi German Marshall Fund of the US din Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale şi Ambasada Franţei în România.


UPDATE 17.52 Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a fost foarte deranjat de de refuzul de a fi primit la Kiev şi l-a confruntat direct pe acest subiect la telefon pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează „Der Spiegel”.

Refuzul conducerii Ucrainei de a-l primi pe Steinmeier într-o vizită la Kiev alături de omologii săi din Polonia şi statele baltice l-a înfuriat pe preşedintele german.

Acest aspect delicat al relaţiilor germano-ucrainene a fost abordat de Steinmeier în chiar prima sa conversaţie telefonică avută cu Zelenski de la întoarcerea sa din drum spre Kiev, care a avut loc la mijlocul lui aprilie.

Potrivit „Der Spiegel”, Steinmeier l-a confruntat direct pe Zelenski şi a insistat să primească clarificări.

După acea discuţie telefonică, preşedintele german şi omologul său ucrainean au căzut la pace.


UPDATE 17.04 Un prim contingent de soldaţi ucraineni a ajuns în Marea Britanie pentru o perioadă de instruire de mai multe săptămâni.

Conform unui acord între Kiev şi Londra, circa 10.000 de soldaţi ucraineni urmează să fie instruiţi în următoarele luni în Marea Britanie. Un prim contingent a sosit joi în teritoriul britanic şi a fost întâmpinat de ministrul Apărării Ben Walllace.

„Acest nou program de instruire ambiţios este următoarea fază în sprijinul Regatului Unit pentru forţele armate ale Ucrainei în lupta lor împotriva agresiunii ruse”, a declarat Wallace.

„Folosind expertiza de talie mondială a armatei britanice, vom ajuta Ucraina să-şi reconstruiască forţele şi să amplifice rezistenţa în contextul în care îşi apără suveranitatea ţării şi dreptul de a-şi alege propriul viitor”, a adăugat ministrul britanic, citat de agenţia de presă DPA.

Circa 1.050 de militari britanici sunt implicaţi în acest program de instruire prevăzut să aibă loc derula în locaţii din nord-vestul, sud-vestul şi sud-estul Angliei.

Bazat pe instruirea de bază a soldatului britanic, programul prevede cursuri de manipulare a armelor, ajutor de urgenţă pe câmpul de luptă, tactici de patrulare şi reguli de conduită în conflictele armate, transmite DPA.


UPDATE 13.25 Aproximativ 1.000 de femei s-au înrolat în armată începând cu 24 februarie.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, numărul femeilor voluntare în armată a crescut substanţial. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a menţionat că toate cele aproximativ 1.000 de femei soldat sunt voluntare, întrucât femeile nu sunt obligate prin lege să servească.


UPDATE 13.00 Explozie la un depozit de muniţie al ruşilor din Ciornobaiivka

O explozie puternică s-a auzit în localitatea Ciornobaiivka din Herson, ocupată temporar de ruşi.

„În această dimineaţă a fost lansat un nou episod al serialului legendar. O explozie puternică a tunat în apropierea aeroportului, unde de obicei nebunii se adună lângă echipamentul lor", a scris pe Telegram reprezentantul şefului Administraţiei Militare Regionale Odesa, Serghei Bratchuk.


UPDATE 11.25 Rusia pregăteşte de luptă rezerviştii strânşi de pe cuprinsul ţării. Noile trupe, aduse la graniţa Ucrainei cu blindate MT-LB

Rusia mută forţe aflate în rezervă în toată ţara şi le adună lângă Ucraina pentru viitoare operaţiuni ofensive, potrivit ultimei evaluări a serviciilor de informaţii britanice. Britanicii susţin că militarii sunt transportaţi cu blindate MT-LB cu armură limitată şi echipate doar cu mitralieră, după cum a anunţat Ministerul Apărării de la Londra.


UPDATE 09.00 SUA trimit încă patru sisteme HIMARS în Ucraina

Statele Unite trimit încă patru HIMARS - Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare în Ucraina, a declarat un înalt oficial al Apărării din SUA reporterilor, vineri, la un briefing de presă, relatează The Guardian. Cele patru HIMARS în plus vor ridica numărul total al sistemelor oferite Ucrainei la 12. Potrivit oficialului, primele opt au fost deosebit de utile pe măsură ce luptele din Donbas împotriva forţelor ruse s-au transformat într-o luptă de artilerie.


UPDATE 08.20 Situaţia umanitară din Severodoneţk va deveni "catastrofală"

Situaţia umanitară în oraşul Severodoneţk din estul Ucrainei va fi "catastrofală" în viitorul apropiat, potrivit lui Oleksandr Striuk, şeful administraţiei militare a oraşului, relatează CNN.

Striuk a declarat, vineri, că, din infrastructura oraşului, cea mai mare parte nu mai poate fi restaurată şi condiţiile sanitare sunt deosebit de rele. El a spus că a fost avariat grav colectorul canalizării centrale împreună cu staţiile de pompare şi de intrare a apei.

După luni de lupte, trupele ruseşti au preluat controlul asupra oraşului la sfârşitul lunii iunie.

Striuk a spus că "90% dintre locuinţe sunt avariate; 60% necesită demolare şi reconstrucţie".


UPDATE 05.52 Ocupanţii ruşi au încercat să pătrundă în nordul regiunii Herson - OK „Pivden”

Trupele ruse au încercat să pătrundă în nordul regiunii Herson, a declarat purtătorul de cuvânt  al Comandamentului Operaţional „Sud”, Vladyslav Nazarov.

"În zona Knyazuzka şi Olgany, inamicul a încercat să pătrundă cu grupuri subversive şi de recunoaştere de până la 10 militari. Nu a avut succes. După ce a fost respins, s-a retras", a spus Nazarov.

De asemenea, se raportează că ruşii au atacat Bila Krynytsia cu elicoptere Ka-52, iar Velika Kostromka din sudul regiunii Dnipropetrovsk a fost bombardată cu artilerie grea.

Satul Chervonogrihorivka din regiunea Dnipropetrovsk a fost bombardat cu sisteme de rachete Grad. Satul este situat pe malul drept al Niprului, vizavi de Energodar şi CNE Zaporizhzhya. Rusia a suferit pierderi uriaşe în această direcţie în timpul zilei - aproape 200 de oameni, 42 de echipamente, trei depozite cu muniţie.

Hersonul şi o parte a regiunii au fost sub ocupaţie rusă de mult timp. Agresorul îşi anunţă periodic intenţia de a organiza acolo un „referendum” şi, de asemenea, efectuează măsuri de represiune împotriva populaţiei civile.

Locuitorii oraşului şi regiunii încearcă să reziste armatei ruse. Cu toate acestea, ocupanţii au  decis data desfăşurării unor referendumuri false în zona ocupată temporar a regiunilor Zaporijia şi Herson. Ruşii plănuiesc să fure teritoriul ucrainean pe 11 septembrie. 

UPDATE 05.11 Aşa-numitul „RPD” (Republica Populară Doneţk) promite educaţie gratuită studenţilor care luptă în prezent  în trupele separatiste

„Facilitatea” a fost anunţată de şeful autorităţilor de ocupaţie, Denis Pushylin. Diplomele „ RPD ” şi „RPL ” nu sunt recunoscute în nicio ţară din lume, nici măcar în Rusia.


UPDATE 04.25 Rusia se pregăteşte pentru o ofensivă pe scară largă - ISW

Gruparea rusă din regiunea Lugansk este angajată în restabilirea capacităţii de luptă şi în reconstruirea forţelor pentru o ofensivă ulterioară, consideră Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW).

După cum se precizează în raport, ocupanţii continuă să desfăşoare acţiuni ofensive limitate, astfel încât forţele de apărare ale Ucrainei să nu preia iniţiativa.

„Atunci când comandamentul militar rus va decide că s-a pregătit suficient pentru a relua o operaţiune ofensivă majoră, cel mai probabil va continua cu un avans pe scară largă cu un număr mare de trupe şi cu o tenacitate mai mare decât acum. Ieşirea din pauza operaţională poate fi treptată şi nu se observă imediat.” — spune analiza ISW. Condiţia cheie pentru o pauză operaţională este să se creeze aparenţa că fie nu există, fie va fi prea scurtă, astfel încât inamicul să nu aibă timp să preia iniţiativa şi să  pornească un contraatac.

La 8 iulie 2022, un raport al analiştilor americani de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că forţele ruse au făcut progrese minore la sud-est de Siversk şi au continuat operaţiunile ofensive la vest de Lîsîchansk.

Ocupanţii au lansat lovituri de artilerie la sud de Barvinkov şi au bombardat Nikopol, Novopavlivka şi mai multe aşezări la nord-vest de Sloviansk.

Potrivit analiştilor ISW, aceste lovituri pot indica faptul că ocupanţii încearcă să ocolească Barvinkovo ​​dinspre est şi fie să se deplaseze în direcţia autostrăzii E40 Izyum-Sloviansk pentru a avansa dinspre sud-est spre Sloviansk, fie să se deplaseze direct la sud-est de Barvinkovo ​​în direcţia Kramatorsk.

UPDATE 03.05 Vizita Papei în Ucraina este de aşteptat să aibă loc în august

Papa Francisc speră să se întâlnească ulterior şi cu patriarhul Kiril al Rusiei.

UPDATE 02.46 Rusia are mari întârzieri faţă de plan în ocuparea unor părţi din Ucraina - Pentagon

Pentagonul consideră că Ucraina a început să efectueze contraatacuri localizate eficiente.

„Observăm din ce în ce mai mult capacitatea ucrainenilor de a folosi sistemele HIMARS pentru a împiedica în mod semnificativ capacitatea ruşilor de a avansa chiar şi acolo unde a fost atât de greu să avanseze. Prin urmare, nu vedem că Rusia câştigă deloc această bătălie.” a spus oficialul.

Pentagonul a remarcat că ruşii fac progrese foarte lente şi costisitoare. În a cincea lună a unei invazii militare pe scară largă a Ucrainei, Rusia a rămas cu mult în întârziere în ofensiva din Donbas a declarat un reprezentant de rang înalt al Pentagonului.

"Ruşii fac progrese graduale, limitate şi costisitoare doar în anumite zone mici din Donbas. Ei sunt cu mult în urmă cu termenele limită. Sunt cu mult în urmă faţă de obiectivelor lor".

UPDATE 02.17 Videoclipul arată clădirea Poliţiei Naţionale în oraşul ocupat Lîsîchansk

UPDATE 00.42 Statele Unite vor oferi Ucrainei un nou pachet de ajutor militar de 400 de milioane de dolari

Pachetul va include patru lansatoare de rachete multiple HIMARS şi 1.000 de obuze de artilerie de 150 mm. Anterior, Statele Unite au livrat deja 8 HIMARS la Kiev.

ŞTIRE INIŢIALĂ Şeful Băncii Centrale Ucrainene (BCU): cea mai mare parte a infrastructurii din Severodoneţk, capturată de Federaţia Rusă, nu poate fi refăcută

Cea mai mare parte a infrastructurii din Severodoneţk capturată de ocupanţi nu poate fi refăcută, a anunţat  şeful administraţiei militare-civile a oraşului Severodoneţk, Oleksandr Stryuk.

"Majoritatea infrastructurii orasului a devenit inutilizabilă ca urmare a bombardamentelor. Sunt o serie de avarii la colectorul central de canalizare, care necesita intervenţie capitală. Nu mă refer la staţiile de pompare care s-au defectat, ca urmare a faptului că în oraş nu era curent electric. Alimentarea cu apă, priza de apă au fost lovite cu artileria grea şi sistemele de control electromecanic au fost avariate; toate acestea necesită reparaţii capitale, înlocuire şi modernizare", a spus Struyuk.

Potrivit acestuia, pentru a reface oraşul, este necesar să se construiască totul din nou, să se efectueze replanificarea şi să se efectueze o refacere capitală a infrastructurii, ceea ce este imposibil de făcut fără dezocupare şi întoarcerea teritoriului sub controlul Ucrainei.

În legătură cu situaţia actuală de la Severodoneţk, componenta umanitară va fi catastrofală în viitorul apropiat, a remarcat şeful BCU.

După cum a declarat şi şeful Administraţiei Militare Regionale Luhansk, Serhiy Gaidai, oraşul este distrus în proporţie de 90% şi „va fi extrem de greu să supravieţuieşti acolo, orcii nu vor putea restabili comunicaţiile”.

Pe 29 iunie, „Energoatom” a raportat că ocupanţii ruşi au distrus termocentrala de la Severodoneţk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite