„Der Spiegel”: Steinmeier l-a confruntat pe Zelenski după refuzul de a-l primi la Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frank-Walter Steinmeier FOTO EPA-EFE
Frank-Walter Steinmeier FOTO EPA-EFE

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a fost foarte deranjat de refuzul de a fi primit la Kiev şi l-a confruntat direct pe acest subiect la telefon pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, relatează „Der Spiegel”.

Refuzul conducerii Ucrainei de a-l primi pe Steinmeier într-o vizită la Kiev alături de omologii săi din Polonia şi statele baltice l-a înfuriat pe preşedintele german.

Acest aspect delicat al relaţiilor germano-ucrainene a fost abordat de Steinmeier în chiar prima sa conversaţie telefonică avută cu Zelenski de la întoarcerea sa din drum spre Kiev, care a avut loc la mijlocul lui aprilie.

Potrivit „Der Spiegel”, Steinmeier l-a confruntat direct pe Zelenski şi a insistat să primească clarificări.

După acea discuţie telefonică, preşedintele german şi omologul său ucrainean au căzut la pace.

Într-un comunicat publicat pe 5 mai, Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat „solidaritatea, respectul şi sprijinul pentru lupta curajoasă a poporului ucrainean împotriva agresorului rus”.

Conform comunicatului, conversaţia a fost una „foarte importantă” şi „foarte bună”, iar Steinmeier a fost invitat, împreună cu cancelarul Olaf Scholz, în vizită la Kiev.

„Am avut o conversaţie bună, constructivă şi importantă cu preşedintele federal al Germaniei, domnul Steinmeier. Mulţumesc pentru sprijinul puternic acordat Ucrainei. Mă aştept să fie intensificat. Leadershipul german este important pentru a contracara agresiunea rusă. Am informat cu privire la situaţia din prima linie, situaţie critică în Mariupol”, a afirmat, la rândul său, Volodimir Zelenski.

Fost ministru de Externe, Steinmeier a fost criticat pentru faptul că, în pofida avertismentelor repetate primite din partea statelor europene, ar fi fost complezent cu Moscova, ceea ce ar fi dus la un eşec al politicii externe germane şi a favorizat agresiunea militară rusă din Ucraina.

În contextul războiului, preşedintele german a făcut mai multe declaraţii critice la adresa lui Vladimir Putin. Într-un discurs susţinut pe 8 mai, Steinmeier a denunţat alegerea lui Vladimir Putin de a-şi trimite soldaţii în Ucraina, subliniind că liderul de la Kremlin a spulberat „visul unei epoci a păcii în Europa”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite