Le Soir: Teroristul Salah Abdeslam a fost controlat de jandarmi timp de o jumătate de oră a doua zi după atentatele de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salah Abdeslam, singurul suspect supravieţuitor al atentatelor din 13 noiembrie 2015 de la Paris, a fost controlat timp de o jumătate de oră de jandarmi francezi a doua zi după atacurile teroriste, în timp ce se întorcea în Belgia, dezvăluie cotidianul belgian „Le Soir“, pe baza unor informaţii furnizate de doi deputaţi, belgian şi francez, membri ai comisiilor care anchetează atentatele de la Paris şi Bruxelles.

Salah Abdeslam şi cei doi însoţitori care l-au „recuperat“ şi apoi transportat din Franţa în Belgia, Mohammed Amri şi Hamza Attou, ambii originari din Molenbeek, au fost reţinuţi timp de 30 de minute de jandarmi la Cambrai, pe 14 noiembrie, de la ora locală 09.10. Acest control, prezentat până acum ca „aleatoriu“ şi „de rutină“, a durat o jumătate de oră, nu doar câteva minute, relatează „Le Soir“, citat de Agerpres.

„Se pare că Salah Abdeslam şi indivizii care îl însoţeau au fost reţinuţi în jur de o jumătate de oră, un interval anormal de lung, în condiţiile în care o verificare de identitate durează cel mult 5-10 minute“, au declarat cei doi deputaţi.

„Jandarmii francezi au consultat baza de date judiciare, au contactat biroul Sirene care gestionează fişierele Schengen, au fotografiat documentele de identitate ale lui Salah Abdeslam, pe scurt, au utilizat toate procedurile, întregul arsenal, pentru că au avut o suspiciune“, au explicat deputaţii, pe baza raportului ce prezintă „desfăşurătorul“ evenimentelor după atentatele de la Paris.

În consecinţă, comisia de anchetă franceză, care i-a audiat pe jandarmii respectivi, nu va reţine împotriva lor nicio culpă în raportul ce va fi prezentat pe 5 iulie.

Salah Abdeslam a fost arestat pe 18 martie la Molenbeek, Bruxelles, şi predat pe 27 aprilie autorităţilor franceze, fiind încarcerat în închisoarea Fleury-Mérogis, în regiunea pariziană.

Potrivit cotidianului „La Derniere Heure“, Lazez Abraimi, cel de-al treilea suspectat arestat la Bruxelles în urma atentatelor de la Paris (pe lângă Mohammed Amri şi Hamza Attou), a fost pus în libertate condiţionată, după cum a confirmat avocatul său, Sven Mary. Abraimi, suspectat că l-a ajutat pe Salah Abdeslam, rămâne inculpat pentru asociere teroristă şi 132 de asasinate teroriste, notează Agerpres.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite