Kremlinul, despre relatările privind un plan secret de pace propus în secret de SUA: „O cacealma”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kremlinul a respins vineri relatările apărute în mass-media conform cărora directorul CIA, William Burns, ar fi călătorit la Moscova pentru a-i propune un plan secret de pace ce ar presupune ca Ucraina să cedeze teritorii către Rusia, informează Reuters şi TASS, preluat de Agerpres.

Directorul CIA William Burns ar fi călătorit la Moscova pentru un plan de pace FOTO AFP
Directorul CIA William Burns ar fi călătorit la Moscova pentru un plan de pace FOTO AFP

Întrebat dacă Burns a propus Moscovei un plan ce ar presupune ca Ucraina să cedeze 20% din teritoriul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a răspuns: "Este o cacealma".

Totodată, întrebat dacă Burns a venit la Moscova în ianuarie pentru o întrevedere cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, Peskov a subliniat din nou: "În ianuarie? Toată această relatare (despre planul SUA) este o cacealma".

Cotidianul elveţian Neue Zürcher Zeitung informase, citând surse, că preşedintele SUA, Joe Biden, i-ar fi trasat directorului CIA sarcina de a clarifica dacă Federaţia Rusă şi Ucraina sunt deschise negocierilor. Potrivit cotidianului elveţian, SUA ar fi propus părţii ucrainene să renunţe la 20% din teritoriul său în schimbul păcii, dar că Moscova şi Kievul nu au acceptat această variantă.

La rândul ei Casa Albă a calificat aceste informaţii drept lipsite de temei. Potrivit Newsweek, care îl citează pe purtătorul de cuvânt adjunct al Consiliului de Securitate Naţională, Sean Davitt, informaţiile publicate în cotidianul elveţian "nu corespund realităţii".

La rândul său, un reprezentant al CIA a declarat, sub protecţia anonimatului, că aceste informaţii sunt "absolut false".

Zelenski nu e interesat să negocieze cu Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski declara într-un interviu pentru postul de televiziune britanic Sky News, la sfârșitul lunii trecute, că discuțiile de pace vor deveni posibile doar dacă Rusia îşi retrage soldaţii, îşi recunoaşte greşeala şi există un nou guvern la Moscova.

Zelenski sublinia atunci că o întâlnire a sa cu Putin nu ar avea sens. „Nu mă interesează. Nu mă interesează să-l întâlnesc, nu mă interesează să-i vorbesc', a spus el în limba engleză.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite