Kievul se pregătește pentru evacuarea locuitorilor în caz că rețeaua energetică cedează

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu 40% din infrastructura energetică avariată de bombardamentele rusești, Kievul se pregătește pentru un scenariu odată de neconceput: posibilitatea deconectării totale a capitalei de la serviciile de electricitate, ceea ce ar necesita evacuarea locuitorilor.

Locuitorii din Kiev au rămas temporar fără apă și curent FOTO Twitter
Locuitorii din Kiev au rămas temporar fără apă și curent FOTO Twitter

Serviciile municipale lucrează la înființarea a 1.000 de refugii încălzite, care să funcționeze și ca adăposturi anti-bombardamente, în timp ce specialiștii încearcă să remedieze avariile la rețelele de utilități produse în urma atacurilor rusești intensificate în ultima lună, relatează NYT.

Autoritatea națională energetică a impus deja perioade de economisire a energiei electrice în șapte regiuni ucrainene, în timp ce se lucrează la stabilizarea rețelei.

Moscova a vizat cu tot mai mare intensitate infrastructura vitală a Ucrainei pe fondul eșecurilor repetate pe frontul de luptă. Pagubele create au adus autoritățile locale în postura de a nu mai putea asigura cel puțin temporar servicii de bază, iar situația s-ar putea înrăutăți dacă acestea nu pot remediate în timp util.

„Suntem conștienți că, dacă Rusia continuă astfel de atacuri, am putea pierde întregul sistem de electricitate", a declarat într-un interviu Roman Tkaciuk, directorul de securitate al guvernului municipal din Kiev, precizând că alimentarea cu apă depinde de electricitate.

Oficialii din Kiev au fost informați că vor fi înștiințați cu cel 12 ore înainte că populația ar trebui să înceapă să fie evacuată întrucât infrastructura nu mai poate susține povara energetică și e pe cale să cedeze.

Autoritățile gestionează momentan situația și se iau „toate măsurile pentru a proteja sistemul de furnizare cu energie”, spune Tkaciuk.

Pe măsură ce se apropie iarna, primăria pregătește 1.000 de adăposturi încălzite unde civilii să fie protejați și de rachetele rusești. Cele mai multe se află în cadrul unităților de învățământ, dar autoritățile au cerut ca locația lor exactă să nu fie comunicată pentru a nu deveni ținte.

Subsolul școlilor a fost aprovizionat cu apă îmbuteliată; au fost amenajate săli de clasă improvizate, și camioane de pompieri sunt staționate la intrare.

Rusia bombardează rețeaua electrică a Ucrainei ca tactică de război

Luni, Rusia a lansat un baraj de peste 50 de rachete de croazieră – cu toate că majoritatea au fost doborâte, spun oficialii ucraineni, celelalte au lovit centralele electrice și substațiile, lăsând mii de oameni fără curent electric.

Vineri, un alt atac rusesc a lovit o instalație administrată de compania care distribuie energie electrică către casele oamenilor. Aceasta a fost cea de-a 12-a instalație energetică lovită în ultima lună, a declarat compania.

În Kiev, inginerii încearcă să repare infrastructura electrică avariată, în ciuda faptului că nu pot procura cu ușurință echipamentele în valoare de sute de milioane de dolari de care ar avea nevoie pentru a restabili complet rețeaua. Pentru a reduce pagubele provocate de viitoarele atacuri, aceștia au căptușit centralele electrice cu ziduri antiexplozie.

Compania națională de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a confirmat sâmbătă necesitatea de a impune în continuare întreruperi ale curentului, motivând că acestea sunt necesare pentru "a reduce sarcina pe rețele, a asigura echilibrarea durabilă a sistemului energetic și a evita accidente repetate după ce rețelele electrice au fost avariate de atacurile cu rachete și drone rusești".

Întreruperile vor afecta Kievul și împrejurimile sale, precum și regiunile Cernihiv, Cerkasi, Harkov, Poltava, Sumî și Jîtomîr, a precizat compania de electricitate.

Kievul s-ar putea confrunta cu pene de curent şi cu întreruperi ale reţelei de alimentare cu apă şi căldură din cauza atacurilor ruse asupra reţelei energetice ucrainene, a declarat sâmbătă seara primarul capitalei ucrainene, Vitali Kliciko, la postul naţional de televiziune, transmite dpa.

Locuitorii capitalei ar trebui să economisească energie şi să ia în calcul să se mute temporar, a adăugat el.

Kliciko a descris şi care este cel mai grav scenariu. „Facem tot posibilul pentru a ne asigura că nu se ajunge aici. Dar vrem să fim deschişi. Duşmanii noştri fac tot ce pot pentru a lăsa oraşul fără căldură, fără electricitate şi fără apă - pe scurt, pentru ca noi toţi să murim", a declarat edilul ucrainean, care a estimat numărul locuitorilor din oraş la circa 3 milioane, inclusiv 350.000 de persoane strămutate în interiorul ţării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite