Jurnalistul Peter R. de Vries, împuşcat în Amsterdam, victima mafiei olandezo-marocane?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jurnalistul Peter R.de Vries
Jurnalistul Peter R.de Vries

Jurnalistul Peter R.de Vries  este unul din cei care cunosc cel mai bine dedesubturile „procesului Marengo”, procesul fluviu al unei mafii olandezo-marocane, implicată în traficul de droguri, proces în care ziaristul este consilierul unui martor cheie, Nabil B., asupra căruia au avut deja loc tentative de asasinat.

Peter R.de Vries, 64 de ani, jurnalist şi prezentator de televiziune, este o personalitate cunoscută în Ţările de Jos pentru rolul său în mai multe anchete asupra infracţiunilor de criminalitate. El a apărut în mod regulat în calitate de purtător de cuvânt al victimelor sau în cercul apropiat al unor martori-cheie. Peter R.de Vries a primit mai multe ameninţări cu moartea de-a lungul carierei sale.

"El luptă pentru a rămâne în viaţă", a declarat Femke Halsema, primăriţa Amsterdamului, în timpul unei conferinţe de presă în capitala olandeză.

Trei persoane au fost arestate - două într-o maşină pe o autostradă şi una la Amsterdam -, a anunţat Frank Paauw, şeful poliţiei din Amsterdam, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă. Printre aceste persoane se află probabil presupusul atacator, a adăugat el, fără a oferi mai multe informaţii asupra arestărilor şi nici asupra unui eventual motiv al crimei.

Asupra lui Peter R.de Vries s-a tras pe o stradă din centrul Amsterdamului în jurul orelor 19:30 (17:30 GMT), în timp ce jurnalistul ieşea din studioul unui talk-show unde fusese invitat. Martori au auzit cinci focuri de armă şi au văzut că jurnalistul a fost rănit la cap, a informat televiziunea publică NOS.

Peter de Vries este unul din cei care cunosc cel mai bine dedesubturile „procesului Marengo”, procesul fluviu al unei mafii olandezo-marocane, implicată în traficul de droguri, proces în care ziaristul de Vries este consilierul unui martor cheie, Nabil B., asupra căruia au avut deja loc tentative de asasinat. Fratele său (neamestecat în mafie) a fost omorât, ca şi o serie de alţi martori şi membri ai mafiei. În septembrie 2019, propriul avocat al martorului Nabil B. a fost asasinat, iar ieri a avut loc tentative împotriva jurnalistului Peter de Vries, care îi servea lui Nabil B. de purtător de cuvânt.

Oficiali europeni şi regele Olandei condamnă atacul

Atacul împotriva reputatului jurnalistul olandez de investigaţie Peter R.de Vries a fost condamnat în mod ferm, miercuri, de importanţi oficiali europeni, precum şi de regele Olandei, informează AFP şi Reuters.Atacul în care a fost grav rănit un jurnalist olandez de investigaţie este "o crimă contra jurnalismului şi un atac împotriva valorilor noastre", a denunţat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP. "Este vorba de o crimă împotriva jurnalismului şi de un atac împotriva valorilor noastre de democraţie şi stat de drept. Vom continua să apărăm neobosit libertatea presei", a scris Charles Michel pe Twitter.

"Jurnaliştii care anchetează asupra presupuselor abuzuri de putere nu sunt o ameninţare, ci un atu pentru democraţiile şi societăţile noastre. Gândurile noastre şi solidaritatea noastră se îndreaptă spre jurnalistul Peter de Vries", a declarat la rândul său preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European.David Sassoli, preşedintele Parlamentului European, a declarat că "mass-media este coloana vertebrală a democraţiei". "Atacurile împotriva jurnaliştilor sunt atacuri împotriva noastră a tuturor", a subliniat Sassoli.

Peter R.de Vries, jurnalist olandez specializat în probleme de criminalistică şi care fusese de mai multe ori ţinta unor ameninţări cu moartea, a fost grav rănit cu focuri de armă marţi seara la Amsterdam, atac calificat drept "şocant şi de neconceput" de premierul Ţărilor de Jos, Mark Rutte.Jurnalistul a fost transportat la spital, unde luptă pentru viaţa sa, a anunţat primăriţa Amsterdamului, Femke Halsema.

Europarlamentara olandeză Sophie in't Veld a fost prima care a luat cuvântul în hemiciclul de la Strasbourg, pentru a denunţa un "atac laş" împotriva unui jurnalist de investigaţie. "Este a cincea oară în mai puţin de patru ani când un jurnalist de investigaţie este victima unui atentat. El se zbate între viaţă şi moarte, trebuie să ne gândim cu toţii la el", a declarat ea. "Trebuie să ne exprimăm din nou solidaritatea pentru jurnalişti", a adăugat ea, exprimându-şi regretul că statele "nu reacţionează suficient în faţa criminalităţii organizate".

Jurnalista şi bloggeriţa malteză Daphne Caruana Galizia, care cerceta cazuri de corupţie, a fost asasinată în 2017. În 2018, au fost ucişi jurnalistul de investigaţie slovac Jan Kuciak şi logodnica lui Martina Kusnirova. Mai recent, pe 9 aprilie, jurnalistul grec Giorgos Karaivaz, specializat în anchete de criminalistică, a fost ucis cu focuri de armă în faţa locuinţei sale, într-o suburbie din sudul Atenei.

Regele Olandei, Willem-Alexander, a condamnat la rândul său, miercuri, atacul împotriva jurnalistului Peter R.de Vries, un "atac asupra democraţiei", care l-a şocat profund, potrivit Reuters. "Acesta este un atac asupra jurnalismului, piatra de temelie a statului nostru de drept, şi ca atare este un atac asupra ordinii noastre constituţionale", a declarat regele Willem-Alexander în timpul vizitei sale de stat la Berlin.

De obicei, Casa Regală olandeză nu comentează asupra unor incidente individuale, prin urmare declaraţiile regelui arată cât de popular este jurnalistul Peter R.de Vries, un familiar al televiziunilor timp de decenii. De Vries, este cel mai cunoscut jurnalist de investigaţie din Ţările de Jos şi câştigător al Premiului internaţional Emmy pentru activitatea sa de investigaţie asupra dispariţiei unei adolescente, Natalee Holloway în Aruba, în 2005.

Mama adolescentei Natalee Holloway, Beth, care a colaborat îndeaproape cu De Vries la investigaţia asupra dispariţiei fiicei sale, a declarat la postul SBS că este "devastată" de informaţiile privind acest atac. "Încerc cu disperare să dau de familia lui. Sunt şocată", a spus ea.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite