Podul Crimeei, peste strâmtoarea Kerci, avariat de explozia unei mașini-capcană, anunță Rusia | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un incendiu uriaș a izbucnit sâmbătă dimineață pe podul peste strâmtoarea Kerci, ce leagă Rusia de Peninsula Crimeea. O întreagă secțiune de drum a fost fotografiată prăbușindu-se și căzând în mare. Rusia anunță drept cauză explozia unei mașini capcană.

UPDATE 10.36 Comitetul antiterorism din Rusia a anunțat că a fost vorba despre o explozie, dar presa rusă vorbește despre două deflagrații, una la partea rutieră a podului și a doua la partea feroviară.

UPDATE 10.15 Explozia care a avariat Podul Crimeea, de peste strâmtoarea Kerci, a fost surprinsă de camerele de supraveghere. Videoclipul cu momentul deflagrației circulă pe rețelele de socializare.

UPDATE 09.30 Rusia anunță că incendiul a fost provocat de explozia unei mașini capcană.

Incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit France Presse, preluată de Agerpres.

"Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea", a indicat Comitetul.

Autorităţile ruse în domeniul drumurilor au indicat pe site-ul lor că traficul pe pod este "întrerupt temporar".

Cauzele incendiului "sunt pe cale să fie stabilite", potrivit Căilor ferate din Crimeea.

Imagini cu podul avariat au început să circule pe rețele sociale la prima oră a dimineții

Imagini răspândite pe rețelele de socializare arată podul din strâmtoarea Kerci în flăcări imense, iar un videoclip arată că o secțiune rutieră a podului a cedat complet și s-a prăbușit în mare.

Locuitorii din zonă au declarat că au auzit explozii puternice sâmbătă dimineață, în jurul orei locale 6.00.

Un tren de pe pod a luat foc, potrivit unui oficial din Crimeea, a relatat agenția TASS.

Oleg Kryuchkov, consilier local, a declarat că un vagon-cisternă cu combustibil a luat foc pe o porțiune a podului din Crimeea. 

„Din primele cercetări reiese că o cisternă cu combustibil a luat foc într-una dintre porțiunile podului. Este prea devreme pentru a vorbi despre cauze și consecințe. Se lucrează la stingerea incendiului”, a scris Kryuchkov pe canalul său Telegram.

Circulația pe pod a fost oprită în totalitate

Acest pod, construit cu costuri mari la ordinul lui Vladimir Putin, serveşte în special pentru transportul echipamentelor militare ruseşti pentru armata rusă care luptă în Ucraina.

Potrivit Agenţiei ruse pentru mare şi ape interioare, traficul maritim pe sub pod şi în toată strâmtoarea Kerci nu a fost întrerupt în pofida incendiului, notează EFE. Declaraţia agenţiei clarifică un anunţ anterior făcut de un purtător de cuvânt al autorităţii locale de reglementare a transporturilor din Taman, potrivit căruia traficul şi serviciile feroviare urmau să fie suspendate în toată strâmtoarea Kerci, informează Agerpres.

Conform serviciilor de urgenţă din Crimeea, traficul feroviar a trebuit să fie suspendat.

Arcadele podului, pe sub care trec navele prin strâmtoarea Kerci, dinspre Marea Neagră în Marea Azov, nu ar fi fost avariate.

Traficul pe podul peste strâmtoarea Kerci a fost oprit, iar autorităţile se pregătesc să lanseze transportul cu feribotul, a declarat pentru TASS un consilier al şefului administraţiei din Crimeea, Oleg Kriucikov.

Act spectaculos de sabotaj?

Unele imagini care circulă pe rețelele de socializare par a prezenta momentul când podul ar fi fost afectat de explozie, iar informații neconfirmate de Kiev vorbesc de o lovitură a armatei ucrainene. Imaginile nu au putut fi verificate deocamdată.

Totuși, Mihailo Podoliak, un consilier al președintelui ucrainean, a părut să sugereze responsabilitatea Kievului, postând pe Twitter: „Crimeea, podul, începutul. Tot ce este ilegal trebuie distrus, tot ce a furat trebuie returnat Ucrainei, tot ce aparține ocupației ruse trebuie expulzat.

Daunele aduse secțiunii rutiere a podului arată că bucata de carosabil pare să fi fost „tăiată curat“, fără niciun semn evident de lovitură cu rachete în primele imagini care au apărut, ceea ce face ca unii să sugereze că atacul asupra podului ar fi fost un act spectaculos de sabotaj, scrie The Guardian.

Potrivit versiunii oficiale a Căilor Ferate Crimeea, cauza incidentului a fost incendiul la o cisternă cu combustibil din coada unui tren de marfă, scrie Meduza.

Potrivit unei alte versiuni, citată de unele media ruse, incendiul ar fi fost declanşat de explozia unui camion care trecea peste pod.  

Avarierea podului Kerci apare în condițiile în care, în ultima vreme, armata rusă este forțată să se retragă tot mai mult în fiecare zi, iar șansele ca forțele Kievului să ajungă aproape de penisnula anexată ilegal de Rusia în 2014 cresc. De altfel, un ofițer american a declarat că „recucerirea Crimeii de către Ucraina este acum o posibilitate clară și nu mai poate fi exclusă”.

Rusia a afirmat întotdeauna că podul nu riscă nimic, în pofida luptelor în Ucraina, dar a ameninţat Kievul cu represalii dacă forţele ucrainene ar încerca să atace podul sau Crimeea.

Mai multe explozii au avut loc în ultimele luni la instalaţii militare din Crimeea, rezultat probabil al operaţiunilor militare ucrainene, cum ar fi la baza militară din Djankoi, devastată în august de o deflagraţie la un depozit de muniţii.

Podul Crimeei a fost construit de ruși după invadarea din 2014 a peninsulei și a fost inaugurat chiar de Vladimir Putin, în 2018, liderul de la Kremlin conducând personal un camion pentru a testa soliditatea podului de importanță strategică.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite