Forţele ucrainene au avansat doi kilometri în jurul oraşului Bahmut. Prigojin îl invită pe Șoigu pe front

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forţele Kievului au avansat doi kilometri în jurul oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, a anunţat vineri adjuncta ministrului ucrainean al apărării, informează AFP, preluată de Agerpres. Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, l-a invitat pe ministrul rus al apărării pe front pentru a evalua situația.

Luptele se dau pentru fiecare metru de pământ la Bahmut FOTO Captură
Luptele se dau pentru fiecare metru de pământ la Bahmut FOTO Captură

"Inamicul a suferit pierderi importante de vieţi omeneşti. Forţele noastre de apărare au avansat doi kilometri lângă Bahmut. Nu am pierdut nicio poziţie în Bahmut săptămâna aceasta", a afirmat Ganna Maliar într-un comunicat postat pe reţelele sociale. 

Aceste declaraţii survin după ce un alt înalt responsabil militar ucrainean a declarat miercuri că forţele ruse s-au retras din unele zone din apropierea oraşului Bahmut, în urma unor contraatacuri ale forţelor Kievului.

Însă Rusia a negat joi seara orice străpungere a apărării sale de către forţele ucrainene. "Declaraţiile difuzate de canale Telegram individuale cu privire la 'străpungeri ale apărării' ce ar fi avut loc în diverse zone de pe linia de contact nu corespund realităţii", a afirmat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Cu toate acestea, ministerul rus nu a menţionat informaţiile despre o retragere a trupelor ruse de lângă Bahmut, limitându-se să indice că "detaşamentele de asalt continuă să elibereze partea de vest" a oraşului, unde sunt situate ultimele poziţii ucrainene din zonă. "Situaţia generală din zona operaţiunii militare speciale este sub control", a dat asigurări ministerul rus.

Prigojin îl invită pe Șoigu la Bahmut

Evgheni Prigozjin l-a invitat vineri pe ministrul rus al apărării să viziteze orașul Bahmut din estul Ucrainei, pentru a evalua situația la fața locului.

„Vă cer să veniți pe teritoriul orașului Bakhmut, care este controlat de unitățile paramilitare [ale Federației Ruse], și să evaluați situația pe cont propriu", a declarat Prigozhin într-o scrisoare adresată ministrului rus al apărării Serghei Șoigu, pe care a distribuit-o pe conturile sale de socializare, relatează CNN.

Prigozjin a intensificat plângerile cu privire la eșecurile pe câmpul de luptă ale luptătorilor săi și a dat vina pe Ministerul rus al Apărării pentru lipsa de muniție, arătându-i cu degetul pe Shoigu și pe șeful armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov.

De asemenea, în ultimele zile, patronul companiei militare private s-a plâns din nou că zonele cucerite de luptătorii săi în jurul Bakhmut cu prețul unor pierderi grele sunt acum cedate ucrainenilor.

"În prezent, unitățile PMC Wagner controlează mai mult de 95% din așezarea Bahmut și își continuă ofensiva pentru eliberarea completă a acesteia. Pe flancurile PMC Wagner, unde se află unitățile Forțelor Armate [ale Federației Ruse], inamicul a lansat o serie de contraatacuri de succes", a scris Prigojin în scrisoarea de vineri. 

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a anunţat vineri, într-o analiză, că forţele Kievului "au străpuns probabil unele linii ruse în timpul unor contraatacuri lângă Bahmut".

Bătălia pentru Bahmut, oraş care înainte avea circa 70.000 de locuitori şi care în prezent este devastat şi controlat în proporţie de aproximativ 80% de forţele ruse, este cea mai lungă şi mai sângeroasă de la declanşarea invaziei ruse lansate în februarie 2022

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite