Explozie pe Podul Crimeea. Putin a ordonat înființarea unei comisii guvernamentale și repararea daunelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Vladimir Putin a fost informat despre incendiul de pe Podul Crimeea, și a ordonat înființarea unei comisii guvernamentale, a declarat secretarul său de presă Dmitri Peskov, citat de „RIA Novosti”

„Președintele i-a ordonat primului ministru să formeze o comisie guvernamentală pentru a afla cauzele incidentului și a elimina consecințele cât mai curând posibil. Din comisie vor face parte șefii Regiunii Krasnodar și Crimeea, reprezentanți ai Gărzii Ruse, FSB și Ministerul Afacerilor Interne”.

Kremlinul a dat directive precise presei ruse privind modul în care să prezinte ceea ce s-a întâmplat sâmbătă dimineață cu podul Kerci, potrivit surselor Meduza.io.

Administrația prezidențială rusă a transmis instituțiilor media, dar și agențiilor guvernamentale instrucțiuni clare privind pozițiile care trebuie luate față de explozia de pe podul ce leagă Rusia de Crimeea. Iată care sunt principalel directive:

-Subliniați că podul nu a fost distrus, ci doar suprafața de pe partea carosabilă și de pe cea feroviară a fost deteriorată;

-pregătirile pentru lucrările de reparații au început deja;

-Ministerul Transporturilor a inițiat noi rute logistice;

- A fost lansată traversarea cu feribotul Kerch.

Ținând cont de fluxurile de știri de pe RIA Novosti, TASS și celelalte mass-media rusești, directivele date președinția rusă sunt deja puse în aplicare.

Mai mult, și politicienii s-au aliniat rapid la punctajul de comunicare. „Avariile de pe podul din Crimeea vor fi reparate rapid, deoarece nu sunt grave, a declarat șeful parlamentului crimeean, Vladimir Konstantinov.

O cisternă plină cu combustibil a explodat sâmbătă dimineața pe cel mai lung pod al Europei, care leagă Rusia de teritoriul anexat al Crimeei, potrivit RIA și a imaginilor din rețelele sociale.

Incendiul de pe podul care leagă peninsula Crimeea de Rusia continentală ar fi fost provocat de explozia unei maşini-capcană, fiind afectată porţiunea rutieră a podului, susţine Comitetul naţional antiterorist rus, citat de agenţiile de presă ruse. "Astăzi la ora locală 06:07 (03:07 GMT) pe partea rutieră a podului Crimeii a avut loc explozia unei maşini-capcană care a antrenat incendierea a şapte cisterne feroviare ce se îndreptau spre Crimeea", a indicat Comitetul, citat de Agerpres.

Autorităţile ruse în domeniul drumurilor au indicat pe site-ul lor că traficul pe pod este "întrerupt temporar". Cauzele incendiului "sunt pe cale să fie stabilite", potrivit Căilor ferate din Crimeea.

Presa ucraineană scrie că flăcările au afectat calea ferată, unde o cisternă care transporta combustibil a luat foc. Mai multe explozii puternice s-ar fi auzit în zorii zilei înainte de izbucnirea incendiului. Au fost atât de puternice încât casele aflate la câțiva kilometri s-au zdruncinat.

Imaginile podului Kerci postate pe rețelele de socializare par să arate că o porțiune din drumul parcur de vehicul și bucăți din podul feroviar căzâmd în ape. Făcările au cuprins vagoane de tren de deasupra.

Cisterna era situată pe podul lung de 19 kilometri – important din punct de vedere strategic, deoarece leagă regiunea Krasnodar a Rusiei de Peninsula Crimeea anexată de Rusia.

Podul se întinde peste strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră de Marea Azov, pe care se află porturi cheie ucrainene, inclusiv Mariupol.

Un oficial din Crimeea anexată a dat vina pe „vandalii ucraineni” pentru explozia de pe podul Kerci într-o postare pe Telegram.

Vandalii ucraineni au reușit cumva să-și pună labele însângerate pe podul din Crimeea. Și acum au cu ce să fie mândri, în 23 de ani de activitate economică, nu au reușit să construiască nimic demn de interes în Crimeea. Dar au reușit să strice patul podului rusesc”, a declarat Vladimir Konstantinov, președintele Consiliului de Stat al Republicii Crimeea.

„Aceasta este întreaga esență a regimului de la Kiev și a statului ucrainean... Desigur, cauzele accidentului vor fi investigate, iar pagubele vor fi reparate rapid”, a adăugat el.

Într-un interviu din august, un înalt comandant militar ucrainean a spus că podul Kerci este o țintă legitimă.

„Aceasta este o măsură necesară pentru a-i priva pe ruși de oportunitatea de a oferi rezerve și de a-și întări trupele de pe teritoriul rus”, a declarat generalul-maior Dmitro Marchenko într-un interviu pentru RBC-Ucraina.

Un tren de marfă a explodat în Iloviask

Între timp, un tren de marfă din Ilovaisk, în regiunea Donețk ocupată de ruși, a fost lovit de o „explozie puternică” sâmbătă dimineața, potrivit consilierului primarului din Mariupol, Petro Andrușenko.

„Nu numai Crimeea. Nu numai rezervoare de combustibil. Există și un tren de marfă în Ilovaisk. Localnicii raportează o explozie destul de puternică și o detonare ulterioară pe timp de noapte. Ocupanții au acum mari probleme cu aprovizionarea din ambele părți”, a spus Andrușenko.

Autoritățile pro-ruse din autodeclara republică Donețk au confirmat incidentul trenului de marfă, lansând sâmbătă un videoclip care arată consecințele incendiului la o gară locală.

Pe Podul Kerci pot trece 40.000 de mașini pe zi și să mute 14 milioane de pasageri și 13 milioane de tone de marfă pe an, a raportat agenția de presă de stat RIA Novosti când podul a fost deschis în 2018.

După deschiderea podului, Statele Unite au condamnat construcția acestuia ca fiind ilegală.

„Construirea podului de către Rusia servește ca o amintire a dorinței continue a Rusiei de a încălca dreptul internațional”, conform unei declarații a Departamentului de Stat al SUA la acea vreme.

„Podul reprezintă nu numai o încercare a Rusiei de a-și consolida sechestrarea ilegală și ocuparea Crimeei, ci și împiedică navigația prin limitarea dimensiunii navelor care pot tranzita strâmtoarea Kerci, singura cale de a ajunge în apele teritoriale ale Ucrainei din Marea Ucrainei în Azov.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite