EMA, despre serul Johnson&Johnson: Are ca „efect secundar foarte rar” formarea unor cheaguri de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat marţi că este necesar ca Johnson&Johnson să avertizeze cu privire la formarea unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu serul său anti-COVID-19, considerând că este vorba de „efecte foarte rare”, relatează The Associated Press.

Johnson&Johson şi-a oprit săptămâna trecută desfăşurarea vaccinului în Europa, după ce Agenţia americană a medicamentuui (FDA) a oprit temporar vaccinarea cu acest vaccin, din cauza descoperirii a şase cazuri de formare a unor cheaguri de sânge şi unui deces, după vaccinarea a aproape şapte milioane de oameni. 

EMA a reafrmat că vaccinul Janssen, o filială a Johnson&Johnson, este sigur şi eficient.

Însă stabileşte că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie adăugată estectelor secundare rare ale acestui vaccin.

Johnson&Johnson urma să livreze UE 55 de milioane de doze de vaccin în al doilea trimestru.

EMA precizează că analizează toate probele din Statele Unite, cu privire la opt cazuri grave şi rare, inclusiv unul mortal, de formarea a unor cheaguri de sânge şi o scădere a nivelului trombocitelor.

„Comitetul de Securitate al EMA (PRAC) a conchis că o avertizare cu privire la cheaguri de sânge neobişnuite şi un nivel scăzut al trombocitelor este necesar să fie adăugate informaţiilor despre vaccinul (împotriva) covid-19 Janssen”, a anunţat EMA într-un comunicat, relatează AFP.

Aceste evenimente „este necesar să fie înregistrate ca efecte secundare foarte rare ale vaccinului”, stabileşte agenţia.

Personalul din sănătate şi persoanele care sunt vaccinate cu acest vaccin „este necesar să fie conştiente de posibilitatea foarte rară a unor cheaguri de sânge”, avertizează agenţia, care subliniază însă că acestea sunt ”foarte rare”.

„Avantajele globale ale vaccinului (...) sunt mai importante decât riscul efectelor secundare”, apreciază EMA.

În Statele Unite, utilizarea vaccinului J&J ar urma să fie autorizată din nou - posibil cu unele „restricţii” -, o decizie care ar urma să fie anunţată până la sfârşitul săptămânii, anunţa duminică consilierul medical al Casei Albe Anthony Fauci.

„Cred că (vaccinarea) poate că va fi reluată cu restricţii. Nu sunt sigur despre ce va fi vorba, dacă (aceste restricţii) vor filegate de vârstă sau sex sau dacă va fi vorba despre un simplu avertiement”, declara Fauci.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite