Diplomația ucraineană condamnă „acțiunile provocatoare” ale Marinei Ruse în Marea Neagră

0
Publicat:

Ministerul ucrainean de Externe a condamnat luni acțiunile „provocatoare" ale Rusiei, la o zi după ce nava de patrulare „Vasili Bîkov” a tras focuri de avertisment asupra unui vas comercial în Marea Neagră.

Nava „Sukru Okan” FOTO vesselfinder.com
Nava „Sukru Okan” FOTO vesselfinder.com

„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei condamnă cu fermitate acțiunile provocatoare desfășurate de Federația Rusă pe 13 august în Marea Neagră în legătură cu nava turcească de marfă uscată „Sukru Okan”, care se îndrepta spre portul Ismail”, se arată într-un comunicat.

Diplomația ucraineană subliniază că tirurile de avertiment efectuate de ruși încalcă mai multe convenții internaționale.

„Marina rusă a încălcat în mod grosolan Carta ONU, Convenția ONU privind dreptul mării și alte norme ale dreptului internațional. Aceste acțiuni exemplifică politica deliberată a Rusiei de a pune în pericol libertatea de navigație și siguranța transportului maritim comercial în Marea Neagră”, a denunțat MAE de la Kiev.

Nava militară „Vasili Bîkov” a deschis focul duminică asupra unei nave-cargo sub pavilionul insulelor Palau care se afla în sud-vestul Mării Negre. Potrivit datelor companiei Refinitiv, nava-cargo se afla în apropiere de coastele Bulgariei în momentul incidentului şi se îndrepta către portul românesc Sulina, de unde trebuia să ajungă în portul Ismail.

Tirurile de avertiment au fost efectuate pentru a soma nava să oprească pentru inspecție. Potrivit Moscovei, nava „și-a continuat drumul” în urma verificării.

Cotaţia grâului a crescut luni cu 1,2% - 6,56 dolari pentru un bushel de grâu - pe pieţele din Asia în urma acestui incident.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite