Deputatul ucrainean Medvedciuk cere fie eliberat în schimbul unor luptători din Mariupol. Televiziunea rusă publică apelul similar a doi prizonieri britanici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viktor Medvedciuk FOTO ARHIVĂ
Viktor Medvedciuk FOTO ARHIVĂ

Serviciile ucrainene de securitate (SBU) au publicat luni o înregistrare video în care apare deputatul Viktor Medvedciuk, un om de afaceri apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin care a fost arestat recent, în care cere ca, în schimbul eliberării sale Rusia să elibereze militari şi civili din oraşul asediat Mariupol, relatează AFP.

„Vreau să mă adresez preşedintelui rus Vladimir Putin şi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi să le cer ca partea ucraineană să mă dea în schimbul (eliberării) apărătorilor Mariupolului şi locuitorilor” acestui oraş, declară Medvedciuk în această scurtă înregstrare video, nedatată.

El mai spune, potrivit Reuters, că vrea să se ofere în schimbul acelor locuitori care nu au nicio şansă să iasă din oraş prin coridoare umanitare. Nu este clar cât de liber vorbea politicianul.

Medvedciuk apare în această înregstrare îmbrăcat în negru, aşezat la o masă. 

Medvedciuk este liderul partidului ucrainean prorus Platforma Opoziţie - Pentru viaţă.

Medvedciuk a fost plasat în arest la domiciliu anul trecut pentru acuzaţii de trădare şi finanţare a terorismului, pe care le neagă. A scăpat la câteva zile după ce a început invazia rusă în februarie, dar ulterior a fost capturat.

Televiziunea publică rusă difuzează luni apelul a doi prizonieri, pe care-i prezintă drept cetăţenii britanici Shaun Pinner şi Aiden Aslin, luaţi prizonieri în timpul unor confruntări armate în Ucraina, în care aceştia îi cer premierului Boris Johnson să le negocieze eliberarea, relatează AFP.

Cei doi bărbaţi, slăbiţi, cer să fie eliberaţi în schimbul eliberării lui Viktor Medvedciuk, un deputat şi un om de afaceri bogat apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin. Medvedciuk se află în arest pentru înaltă trădare.

Zelenski, despre Medvedciuk: Ofer un schimb Federaţiei Ruse: omul ăsta al vostru pentru băieţii şi fetele noastre care sunt acum în captivitate la ruşi

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite