De ce se întorc ucrainencele însărcinate să nască în țara distrusă de război. Povestea unei tinere mămici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o țară aflată în plin război, ucrainencele refugiate aleg să se întoarcă pentru a deveni mămici. Din varii motive, inclusiv anumite credințe complet eronate și dezinformare, femeile își riscă atât propria viață, cât și pe a bebelușilor lor, pentru a da naștere la ele acasă.

Refugiatele însărcinate aleg să nască în Ucraina FOTO Pixabay
Refugiatele însărcinate aleg să nască în Ucraina FOTO Pixabay

Povestea unei tinere mămici

La șase luni după ce Rusia a invadat Ucraina, Rosalina Hryhorychenko, în vârstă de 18 ani, a fugit din țara devastată de război împreună cu mama și cei doi frați. Doar două luni mai târziu, avea să ia decizia grea de a se întoarce la casa familiei ei din Luțk, în nord-vestul Ucrainei. Acolo avea să se întâlnească cu tatăl fiului ei nenăscut și să aștepte venirea pe lume a primului lor copil.

În luna octombrie a fost nevoită să călătorească singură, înapoi acasă.

Am călătorit înapoi în Ucraina pentru a naște, deoarece tatăl copilului meu este încă acolo”, a spus Hryhorychenko pentru Yahoo News.

A născut un băiețel, în luna februarie, într-un spital din Luțk. Condițiile au fost foarte grele: de la provizii puține, la electricitate care se întrerupea frecvent.

Am avut o naștere foarte complicată. Fiul meu era foarte mic la naștere și a trebuit să stăm în spital șapte zile. Electricitatea s-a întrerupt des, dar, din fericire, fiul meu este bine.”, a povestit ea.

Întrebată cum s-a simțit într-o zonă de război activă cu fiul ei nou-născut, ea a spus următoarele: „Mi-e frică să nu fiu aici. Mi-e teamă pentru siguranța copilului meu.”

La Varșovia, Rada Hryhorychenko așteaptă cu nerăbdare întoarcerea fiicei sale. Ea a povestit pentru Yahoo News cât de înspăimântată a fost față de decizia fiicei sale, de a călători înapoi în Ucraina.

Există o problemă cu electricitatea acolo tot timpul. Poate exista o zi în care nu ai deloc electricitate sau chiar pentru câteva zile”, a spus ea, despre orașul în care se află fiica ei.

Motive pentru care femeile aleg să nască în Ucraina

10% dintre femeile refugiate, de la începutul războiului, s-au întors în Ucraina pentru a deveni mămici. Hryhorychenko este una dintre ele.

Potrivit International Planned Parenthood Federation, principalele motive pentru care se întorc: sunt barierele lingvistice, loialitatea față de țara lor de origine și circumstanțele dificile de viață.

Cu un copil mic departe de casă, nu ar avea pe cine să se bazeze”, a declarat un purtător de cuvânt al organizației pentru Yahoo News.

Datele agenției Națiunilor Unite pentru sănătatea sexuală și reproductivă afirmă că în aprilie 2022, 265.000 de femei ucrainene erau însărcinate. Hryhorychenko era însărcinată în trei luni, fără să știe, când ea și familia ei au fugit în Polonia.

În fața unui adăpost pentru refugiați din Nadarzyn, Polonia, un consilier comunității locale a explicat cum a trebuit să convingă un grup mai mare de femei însărcinate de faptul că nu este cazul să se întoarcă în Ucraina pentru a naște.

Este un lucru foarte obișnuit”, a spus Patrycja Mroczek, un voluntar al comunității de romi la adăpostul pentru refugiați.

Respectivele femei voiau să nască în Ucraina, întrucât își doreau ca micuții lor să aibă naționalitate ucraineană, nu poloneză. Cu toate acestea, bebelușii născuți în Polonia din părinți ucraineni nu ar primit oricum cetățenie poloneză, datorită „legii sângelui”. Aceasta le oferă copiilor naționalitatea părinților lor, nu cea a țării în care s-au născut.

Totuși, multe femei însărcinate nu sunt conștiente de acest lucru și aleg să călătorească  înapoi în Ucraina, în ciuda pericolului.

Aceasta este o neînțelegere care rezultă din necunoașterea legislației poloneze”, a spus Marta Siemion, managerul de proiect al Consiliului Central al Romilor, o organizație înființată pentru a ajuta membrii comunității etnice de romi.

Dr. Lyudmila Ivanova, ginecolog șef al Spitalului Regional Poltava din centrul Ucrainei, a declarat că a tratat 12 femei care s-au întors în Ucraina pentru a avea copii. Ivanova a remarcat că toate femeile pe care le-a întâlnit credeau că, dacă nu se întorceau acasă, nu ar fi putut supraviețui.

Pentru a nu crea probleme pentru ei sau pentru alții, femeile și-au asumat riscuri și s-au întors în Ucraina chiar și în stadiile târzii ale sarcinii. Motivele revenirii nu sunt nemulțumirea, ci mai degrabă lipsa de încredere, lipsa unei „perne de siguranță”, atât materiale, morale, cât și psihologice, a spus ea.

Așadar, Hryhorychenko și nenumărate alte femei se confruntă cu sarcina dificilă de a-și crește copiii într-o zonă de război, alegând pericolul propriei case, în locul teritoriilor necunoscute.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite