Cum dezvăluie turiștii ruși poziția sistemelor de apărare antiaeriană din Crimeea, fără să vrea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turiștii ruși din Crimeea au dezvăluit din neatenție poziția unui sistem de apărare antiaeriană amplasat în regiunea ocupată de ruși. Un utilizator al platformei de socializare din Rusia VKontakte a încărcat o fotografie în care se pot observa sistemele rusești de apărare antiaeriană S-400 „în timpul unei plimbări de-a lungul plajei”, conform Newsweek.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Acele imagini conțineau coordonate geografice care arătau că au fost făcute în apropierea satului Molochnoie, în Crimeea, a informat Radio Svoboda (Radio Europa Liberă). Imaginile au fost distribuite pe Twitetr de  jurnalistul Mark Krutov.

Echipamentul a ajuns în apropierea orașului Ievpatoria din vestul Crimeei în jurul datei de 20 iulie, undeva în jurul lacului sărat din regiune.

Krutov a precizat totodată că localizarea sa a fost destul de ușor de realizat deoarece sistemele S-400 nu sunt ascunse și se află la o distanță scurtă de plajă, șoferii din cabine putând fi observați.

Iar potrivit lui, imagini realizate din satelit arată că sistemul antiaerian a fost plasat aici între 15 și 22 iulie. Fotografiile de mai sus fiind realizate pe 27 iulie.

Într-un alt exemplu evidențiat de forțele armate ale Ucrainei pe Telegram, o rusoaică a distribuit pe Instagram o imagine care ar fi dezvăluit locul sistemelor rusești de apărare antirachetă lângă Ievpatoria.

Fotografia era geolocalizată în Ievpatoria și avea descrierea: „Sub protecție”. Contul ei de Instagram a fost șters. Newsweek nu a putut verifica în mod independent imaginile și a contactat Ministerul de Externe al Rusiei pentru comentarii.

Crimeea, anexată de Ucraina în 2014, este o destinație turistică preferată de ruși.

Însă anul acesta mulți dintre ei au evitat-o după ce au avut loc cel puțin 12 explozii la baza aeriană Saky din peninsulă. Într-un clip viral, care nu a fost verificat independent de Newsweek, o rusoaică a fost văzută plângând în timp ce părăsea zona.

Guvernul ucrainean a transmis prin intermediul unui alt videoclip că turiștii ruși trebuie să se întorcă acasă sau să ia în considerare alte destinații, „cu excepția cazului în care își doresc o vacanță de vară neplăcut de caldă”.

În weekend, sediul Flotei Ruse din Marea Neagră din Crimeea a fost lovit într-un atac cu drone, au declarat oficialii.

Așa-numitul guvernator al Sevastopolului ocupat, Mihail Razvozhaev,  a postat pe Telegram imagini o dronă care s-a prăbușit pe un acoperiș pe 20 august.  Oleg Kryuchkov, consilier al șefului Crimeei, a afirmat că în regiune au loc „mici atacuri cu drone” și i-a îndemnat pe locuitori „să rămână calmi”.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite