Criză refugiaţi: Serbia compară Croaţia cu un „regim fascist“. Frontiera ungaro-sârbă este protejată de mii de militari şi de tancuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Încă de săptămâna trecută, Croaţia a blocat transporturile din Serbia, închizând aproape toate intrările în ţară, în afară de una, pentru a împiedica intrarea migranţilor
Încă de săptămâna trecută, Croaţia a blocat transporturile din Serbia, închizând aproape toate intrările în ţară, în afară de una, pentru a împiedica intrarea migranţilor

Serbia a comparat restricţiile impuse la graniţă de Croaţia cu legile motivate rasial date de statul nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, notează BBC. Şeful Statului Major ungar detaşează mii de militari cu vehicule blindate şi tancuri la frontiera cu Serbia şi spune că militarii vor continua să construiască gradul de la frontiera dintre Croaţia şi Ungaria.

Grănicerii croaţi opresc toate vehiculele sârbe la frontieră, nelăsându-le să intre în ţară, ca semn de protest pentru decizia Serbiei de a transporta migranţii la graniţă. Însă ministrul de Interne croat a declarat că interdicţia nu se aplică şi la cetăţenii sârbi. Autorităţile sârbe au răspuns acestei măsuri prin interzicerea transportului de marfă din Croaţia, potrivit BBC.

Pe fondul escaladării tensiunilor dintre cele două state, Ministerul de Externe din Serbia a comunicat faptul că aceste măsuri sunt „discriminatorii“ şi că „pot fi comparate cu măsurile luate în trecut, în timpul Croaţiei Independente fasciste“, referindu-se la statutul nazist proclamat de Croaţia în 1941.

Comportamentul Serbiei „nu este normal“, a declarat premierul croat Zoran Milanovic, vorbind la Bruxelles unde liderii Uniunii Europene s-au reunit pentru a găsi o soluţie cu privire la criza refugiaţilor. 

Dificultăţi economice pentru Serbia

Joi, unii cetăţeni sârbi nu au fost lăsaţi să intre în Croaţia, însă Guvernul croat a spus că de vină pentru această situaţie ar fi o defecţiune a computerelor. 

Încă de săptămâna trecută, Croaţia a blocat transporturile din Serbia, închizând aproape toate intrările în ţară, în afară de una, pentru a împiedica intrarea migranţilor, după ce în doar o săptămână în Croaţia ajunseseră aproximativ 45.000 de oameni.

Autorităţile croate sunt furioase că Serbia aduce cu autobuzele imigranţii direct la graniţă, după ce Ungaria şi-a sigilat graniţa de sud cu un gard metalic.

În schimb, Croaţia trimite migranţii în nord, la graniţa sa cu Ungaria care îi trece în Austria. Dar Zagrebul a anunţat că nu se poate descurca cu ritmul sosirii refugiaţilor.

Închiderea graniţei a dăunat economiei sârbe, dependente de transportul prin Croaţia către Europa centrală şi de vest, conchide BBC.

Frontiera Ungariei cu Serbia, protejată de mii de militari şi tancuri

Mii de militari unguri urmează să fie prezenţi - cu vehicule de transport şi tancuri - la frontiera de sud, cu Serbia, pentru a o „proteja“, a anunţat Tibor Benko, şeful Satului Major ungar, relatează MTI.

Şeful Statului Major a declarat joi pentru postul M1 că militarii vor continua să construiască gradul de la frontiera dintre Croaţia şi Ungaria şi că „protecţia va include mai multe elemente“. Lucrările de construcţie se încadrează în planificare, a adăugat el.

Benkko a subliniat că exerciţiul militar „Acţiune Hotărâtă 2015“ s-a desfăşurat ca rezultat al crizei migrării.

Cu ajutorul exerciţiului, armata s-a pregătit pentru sarcini în gestionarea presiunii migraţiei, iar reglementări în acest sens au fost aprobate de către Parlament, a adăugat el.

Aceste reglementări detaliază diverse sarcini prevăzute de lege. Astfel, militarii sunt abilitaţi, între altele, să verifice documente, să percheziţioneze corporal persoane şi să gestioneze mulţimi de oameni - însă reglementările cu privire la folosirea armamentului din dotare nu au fost modificate, a subliniat Benko.

Şeful Statului Major ungar a mai anunţat că 4.300 de militari au participat la exerciţiu şi că la frontieră vor fi mobilizaţi tot atâţia militari, notează Mediafax.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite