Criză politică în Georgia, după demiterea ministrului Apărării. Demisii în lanţ ale mai multor membri ai guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Georgiei, Irakli Garibaşvili,l-a demis, marţi, pe  ministrul Apărării,  pro-occidentalul Irakli Alasania. Această demitere a antrenat demisia secretarul de stat pentru integrare europeană şi euroatlantică Alexi Petriaşvili, dar şi a şefului diplomaţiei, Maia Panjikidze, aliaţi ai lui Alasania. Se aşteaptă şi demisiile altor miniştri.

Această măsură neaşteptată a fost precedată de deschiderea procedurilor judiciare împotriva mai multor înalţi responsabili din Ministerul Apărării de la Tbilisi acuzaţi de corupţie, o acuzaţie respinsă de Alasania ca „nefondată şi cu motivaţii politice“., notează AFP.

Cunoscut a fi un susţinător fervent al intrării Georgiei în Uniunea Europeană şi NATO, Alasania a declarat că lansarea acestor proceduri constituie „un atac împotriva alegerii euroatlantice a Georgiei“.

Secretarul de stat pentru integrare europeană şi euroatlantică Alexi Petriaşvili, care este un aliat al lui Alasania, şi-a anunţat demisia în semn de protest contra deciziilor primului ministru. Potrivit viceprim-ministrului Kakhi Kaladze, şi alţi membri ai partidului lui Alasania urmează de asemenea să demisioneze.

„Dictatura este pe punctul de a se instaura în Georgia, democraţia noastră este în pericol“, a declarat secretarul de stat la scurt timp după demiterea lui Alasania.

Miercuri ministrul georgian de Externe, Maia Panjikidze, şi-a anunţat şi ea demisia. Panjikidze, membră a partidului Democraţii Liberi, condus de Irakli Alasania, şi-a anunţat demisia într-o conferinţă de presă organizată Tbilisi, pentru "a arăta ameninţarea cu care se confruntă ţara". Ea a precizat că împreună cu ea au demisionat patru dintre adjuncţii săi.

Preşedintele georgian Ghiorghi Margvelaşvili a denunţat, la rândul său, într-un comunicat, "o confruntare politică ce ameninţă funcţionarea instituţiilor statului şi integrarea euroatlantică a ţării".

Evoluţiile provoacă temeri în legătură cu posibilitatea destrămării coaliţiei guvernamentale Visul Georgian, aflată la guvernare la Tbilisi în urma alegerilor legislative din 2012.

O sursă din cadrul coaliţiei a declarat că partidul Democraţii Liberi ar urma să treacă în opoziţie, iar coaliţia Visul Georgian va rămâne astfel fără majoritate în Parlament. Partidul Democraţii Liberi este cel de-al treilea ca mărime din Parlamentul georgian.

Coaliţia Visul Georgian a fost formată în octombrie 2012 de miliardarul Bidzina Ivanişvili şi a înlocuit la guvernare Mişcarea Naţională Unită (MNU), condusă de fostul preşedinte prooccidental Mihail Saakaşvili, în prezent stabilit în Statele Unite şi inculpat în Georgia pentru abuz de putere.

Bidzina Ivanişvili a demisionat în 2013 din funcţia de premier şi l-a propus în fruntea Guvernului pe aliatul său Irakli Garibaşvili. La Tbilisi, se consideră că el influenţează în continuare din culise scena politică georgiană.

Irakli Alasania a fost înlocuit la conducerea Ministerului Apărării cu Mindia Jenelidze, în vârstă de 36 de ani, care a deţinut anterior funcţia secretar pentru Securitatea statului. 

Aceaste demisii pot declanşa o criză politică, care ameninţă existenţa coaliţiei de guvernământ din Georgia şi parcursul său european.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite