Două reactoare ale centralei atomo-electrice din Zaporojie, oprite pentru operațiuni de mentenanță

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorii care asigură mentenanţa centralei nucleare atom-electrice Zaporojie au trecut în starea de oprire două reactoare, a anunţat marţi administraţia instalată de Moscova, relatează Reuters.

Centrala din Zaporojie FOTO Maxar
Centrala din Zaporojie FOTO Maxar

Centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de forţele ruse în martie 2022 şi se află aproape de linia frontului. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardamente în jurul centralei, iar Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) încearcă să instituie un mecanism de siguranţă pentru prevenirea accidentelor, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit AIEA, unul din cele şase reactoare ale centralei trebuie menţinut în starea de „oprire la cald” pentru a produce aburul necesar pentru siguranţa nucleară, inclusiv procesarea deşeurilor lichide radioactive în rezervoarele de stocare.

„În scopul de a realiza o inspecţie tehnică programată la echipamentul unităţii nr. 5, managementul centralei nucleare Zaporojie a decis să îl transfere în starea de oprire la rece. Şi, pentru a furniza abur pentru necesităţile proprii ale centralei, reactorul unităţii nr. 4 a fost transferat în starea de oprire la cald”, a anunţat administraţia instalată de Moscova.

AIEA a indicat, într-un comunicat emis luni, că a fost informată în legătură cu acest transfer.

„Celelalte unităţi rămân în starea de oprire la rece”, a precizat AIEA.

În prezent, niciunul din cele şase reactoare nu produce electricitate. Însă, potrivit Moscovei, centrala va fi în cele din urmă conectată la reţeaua electrică a Rusiei.

Ucraina şi-a propus să preia din nou controlul asupra centralei, ca şi asupra tuturor celorlalte teritorii ocupate de Rusia, notează Reuters.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite