Ce s-ar putea întâmpla în Ucraina după anexarea teritoriilor ocupate de Rusia

0
Publicat:

Dara Massicot, cercetătoare la unul dintre cele mai mari think tank-uri militare din lume, RAND Corporation, e evaluat ce s-ar putea întâmpla în Ucraina după anexarea teritoriilor sale de către Rusia.

Cum va schimba anexarea teritoriilor situația din război / Foto: Arhivă / EPA-EFE
Cum va schimba anexarea teritoriilor situația din război / Foto: Arhivă / EPA-EFE

Cercetătoarea a afirmat într-o serie de postări pe Twitter, că Rusia dorește să se încheie cât mai rapid luptele intense și că va încerca prin anexarea teritoriilor să forțeze terminarea acestei faze a războiului. De asemenea, țara va încerca să descurajeze țările occidentale să ofere asistență Ucrainei și va pune accent pe reclădirea forțelor armate după pierderile suferite în ultimele luni.

Este posibil ca, la scurt timp după anexarea ilegală, Kremlinul să ofere Ucrainei o „încetare a focului" pentru a încerca să înghețe conflictul. 

Aceasta susține că Ucraina nu va accepta anexarea și că nu va recunoaște acest nou rapt teritorial rusesc. De asemenea, liderii de la Kiev vor accepta încheierea războiului abia după ce îți vor elibera teritoriile, inclusiv Crimeea, care a fost anexată în anul 2014.

În plus, nici Occidentul sau statele aliate cu Moscova nu vor recunoaște anexarea teritoriilor ucrainene ocupate, așa cum au declarat în ultimele zile.

Cât de mai e rezistența la amenințările nucleare

Dara Massicot, susține că, în cazul în care Kievul și susținătorii Ucrainei vor ignora eventualele propuneri de încetare a focului formulate de Kremlin, inamicul va încerca să claseze Ucraina drept un stat agresor pentru a-și justifica mobilizarea parțială.

În plus, Dmitri Peskov a anunțat vineri că atacurile asupra teritoriile anexate vor fi percepute ca un atac asupra Rusiei însăși.

Cercetătoarea notează că Rusia amenință cu bombele nucleare, așa cum a făcut și în anul 2014, doar pentru a intimida Kievul și țările occidentale.

„O problemă însă cu planul Rusiei: Ucraina și susținătorii săi sunt pregătiți să își continue eforturile”, subliniază ea.

Rusia se află în cel mai vulnerabil punct

Dara Massicot afirmă că Rusia se află în cel mai vulnerabil punct al său de la începutul războiului și că va avea nevoie de o perioadă de câteva luni pentru a-și reveni.

Astfel, Ucraina poate profita de situația în care se află inamicul, dar nu se știe care va fi reacția Kremlinului „și cum va ataca atunci când stratagia sa de anexare va fi ignorată.”. Totuși, cercetătoarea precizează că „Armele nucleare nu sunt primul pas în escaladarea conflictului”.

În plus, Massicot subliniază că Ucraina va depune eforturi până la finalul anului pentru a împiedica 

înghețarea luptelor de-a lungul unui front static, în timp ce Rusia își dorește tocmai acest lucru pentru a păstra controlul asupra cuceririlor sale.

Dara Massicot amintește de asemenea că baza de mobilizare a Rusiei a fost ignorată de un deceniu și că, după cum au arătat evoluțiile din ultimele zile, va avea numeroase probleme cu procesul în sine.

Recruții ruși pot fi un alt pericol pentru Ucraina

Cercetătoarea de la RAND Corporation afirmă că Rusia este în stare să trimită un număr mare de recruți în teritoriile ucrainene ocupate în următoarele săptămâni, cu toate că aceștia nu sunt instruiți sau nu beneficiază de un echipament corespunzător.

„Mobilizarea ar putea ajuta Rusia să păstreze ceea ce a luat deja Ucrainei dacă forțele mobilizate sunt folosite în roluri auxiliare în teritoriile ocupate - pentru punctele de control, logistică, șoferi etc. Ele ar putea elibera alți soldați (epuizați) de pe front”, explică aceasta.

Massicot precizează că mai există o variantă, respectiv cea în care recruții sunt instruiți rapid și sunt trimiși pentru a umple golurile din unitățile rusești epuizate de pe linia frontului pentru a încerca o stabilizare a situației, deși eficacitatea unei astfel de strategii este discutabilă.

„Suspectez că vor încerca puțin din ambele abordări - susținere secundară și trimitere pe front”, afirmă cercetătoarea.

Totuși, provocărea pe termen mai lung rămâne regenerarea unităților blindate  în contextul sancțiunilor istorice impuse de Occident.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite