Câți bani trebuie să plătească românii din Italia pentru a avea acces la sistemul național de sănătate

0
Publicat:

Conform noilor reguli care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024, românii rezidenți din Italia vor trebui să plătească o taxă anuală de 2.000 de euro ca să poată avea acces la serviciul național de sănătate.

Românii rezidenți din Italia vor plăti în plus pentru servicii de sănătate FOTO Shutterstock
Românii rezidenți din Italia vor plăti în plus pentru servicii de sănătate FOTO Shutterstock

Italia a introdus o taxă anuală de 2.000 de euro pentru ca unii rezidenți străini să poată avea acces la serviciul național de sănătate, ca una dintre măsurile de reducere a costurilor incluse în legea bugetului țării pentru 2024.

Noile reguli au intrat în vigoare de la 1 ianuarie în cadrul legii bugetului 2024 a guvernului italian, care a fost aprobată la sfârșitul lunii decembrie, potrivit stiridiaspora.ro.

Noua taxă minimă se aplică rezidenților străini din Italia care își plătesc deja asigurarea de sănătate. Asta înseamnă cei care intră sub incidența normelor de înregistrare a asistenței medicale "voluntare", spre deosebire de cele "obligatorii" (sau gratuite), ale țării.

Printre aceștia se numără pensionarii cu vize de ședere facultativă, personalul diplomatic și consular care lucrează pentru guverne străine, angajații organizațiilor internaționale, lucrătorii voluntari și persoanele cu vârsta de peste 65 de ani aflate în Italia din motive de reîntregire a familiei (care au sosit după 5 noiembrie 2008), scrie publicația The Local.

Anterior, persoanele aflate în această situație trebuiau să plătească o taxă anuală de cel puțin 387,34 euro, care putea ajunge până la 2.788,87 euro, în funcție de calculul veniturilor - ceea ce înseamnă că majoritatea vor plăti mult mai mult în viitor.

Străinii care intră sub incidența normelor "obligatorii" de înregistrare în sistemul de sănătate din Italia, inclusiv angajații companiilor italiene, persoanele care desfășoară activități independente, cei care figurează pe listele de șomaj din Italia, solicitanții de azil și minorii, vor fi în continuare scutiți de taxe de înregistrare.

Taxa a fost introdusă prin intermediul unui amendament la o lege din 1998 care reglementează situația străinilor în Italia, înlocuind cuvintele "contribuția minimă prevăzută de reglementările în vigoare" cu "2.000 de euro anual" într-o clauză privind costurile anuale de înregistrare la serviciile de sănătate.

Excepții sunt străinii din afara UE aflați în Italia cu permis de studii, care, conform noilor norme, vor trebui să plătească cel puțin 700 de euro pe an, față de 149,77 euro, și au pair, care vor plăti 1.200 de euro, față de 219,49 euro.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite