Biden merge la funeraliile Reginei Elisabeta. Putin va sta acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Joe Biden a anunţat vineri că intenţionează să ia parte la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu are în vedere opțiunea acestei deplasări.

Președintele american a anunțat că va merge la funeraliile Reginei Elisabeta a II_a Foto: Flickr
Președintele american a anunțat că va merge la funeraliile Reginei Elisabeta a II_a Foto: Flickr

"Da. Nu cunosc încă detaliile, dar voi merge", le-a răspuns Biden unor jurnalişti care l-au întrebat dacă va merge la funeraliile Elisabetei a II-a. Data funeraliilor nu a fost încă anunţată, dar ar putea avea loc luni, 19 septembrie, menţionează AFP.

Preşedintele rus Vladimir Putin nu preconizează să asiste la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care ar urma să aibă loc peste 10 zile la Londra, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Opţiunea (deplasării sale) nu este avută în vedere”, a spus Peskov, într-un moment în care preşedintele rus este considerat un paria în Occident din cauza invaziei ruse în Ucraina, comentează France Presse.

Mai mult, spațiul aerian european este închis pentru avioanele rusești, în urma sancțiunilor impuse Moscovei. Anterior, Putin a elogiat-o pe Regina Elisabeta a II-a, care a murit joi, la vârsta de 96 de ani.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai spus că nu ştie în acest moment dacă un reprezentant al guvernului rus va participa la funeraliile Elisabetei a II-a, în condiţiile în care detaliile ceremoniei nu au fost comunicate. „Toate acestea urmează să fie anunţate într-un fel sau altul de către serviciile regelui, de către autorităţile din Regatul Unit”, a adăugat Peskov.

Cu toate că Peskov a lăudat „înţelepciunea” şi „autoritatea” mondială a reginei, „calităţi care astăzi au devenit rare pe scena internaţională”, el a adăugat că suverana britanică nu ocupa „un loc (special) în inima ruşilor”.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi, la vârsta de 96 de ani, înconjurată de membrii familiei, care au sosit la reşedinţa din Scoţia după ce medicii suveranului britanic îşi exprimaseră îngrijorarea pentru starea sa de sănătate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite