Banca Mondială este pregătită să acorde Ucrainei un ajutor de trei miliarde de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Mondială a anunţat recent că fondurile sale disponibile permit acordarea unui ajutor financiar Ucrainei, o ţară care se confruntă cu grave probleme economice, de până la trei miliarde de dolari, informează AFP.

„Banca Mondială a primit solicitarea autorităţilor interimare din Ucraina pentru un ajutor financiar. Menţionăm că instituţia noastră este pregătită să ofere sprijin economic în valoare de până la trei miliarde de dolari”, se arată într-un comunicat al Băncii Mondiale (BM).

După destituirea din funcţia de preşedinte a lui Viktor Ianukovici, noile autorităţi interimare de la Kiev au anunţat în numeroase rânduri că Ucraina se confruntă cu probleme economice grave solicitând în acest sens intituţiilor financiare sprijin în valoare de cel puţin 15 miliarde de dolari.

Anterior, preşedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, anunţase că ţara sa ar avea nevoie de circa 35 de miliarde de dolari pentru a ieşi din colapsul economic în care se află.

Banca Mondială şi-a arătat de asemenea disponibilitatea de a ajuta autorităţile de la Kiev să implementeze măsurile necesare pentru a-şi stabiliza economia. „Vrem să ajutăm guvernul să implementeze reformele care sunt necesare de urgenţă pentru readucerea economiei pe o traiectorie sustenabilă”, a declarat Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale.

Tot în acest context, instituţia financiară mondială a atras atenţia asupra nevoii ca Ucraina să lupte în mod profund cu probleme de corupţie pe care le are, precum şi să reformeze pe cât posibil sectorul energetic.

Înainte de comunicatul Băncii Mondiale, mai mulţi miniştrii de Finanţe din cadrul G7 au anunţat că susţin un ajutor financiar Ucrainei, menţionând că FMI este cel mai bun organism pentru a se ocupa de această problemă.

„Fondul Monetar Internaţional rămâne instituţia cel mai bine pregătită pentru a ajuta Ucraina să atace problemele sale economice”, au declarat recent miniştrii de Finanţe din Germania, Canada, Statele Unite, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie.

FMI a precizat luna trecută că un nou împrumut destinat Ucrainei ar trebui să aibă o sumă mai mică pentru început, deoarece autorităţile din Kiev trebuie să demonstreze mai întâi că pot pune în aplicare reformele economice.

În prezent Ucraina are o datorie externă de aproximativ 140 de miliarde de dolari sau 80% din PIB, această datorie depăşind de patru ori rezervele de aur şi de valută ale ţării. Potrivit Institutului Naţional de Finanţe, Ucraina ar avea nevoie de cel puţin 20 de miliarde de dolari în acest an pentru a evita falimentul.


Citeşte şi:

G7, dispus să ofere o „suţinere financiară solidă“ Ucrainei

Miniştrii de Finanţe din cadrul G7 s-au declarat dispuşi, duminică, să ofere „o susţinere financiară solidă" Ucrainei, subliniind rolul central al FMI în acest proces şi nevoia de reforme în ţară, relatează AFP.

FMI ar putea trimite în curând o echipă de asistenţă tehnică în Ucraina

Fondul Monetar Internaţional (FMI) ar putea trimite în curând o echipă de suport tehnic în Ucraina pentru a acorda asistenţă financiară Kievului care se confruntă cu probleme economice majore, în special după cele trei luni de proteste, informează Reuters.

Moneda ucraineană, grivna, s-a prăbuşit după ultimele evoluţii de la Kiev. Leul românesc este încă stabil

Grivna ucraineană s-a prăbuşit marţi cu aproape 7% şi a atins noi minime faţă de dolar, după ce liderii politici de la Kiev au amânat formarea unui guvern de uniune naţională, în lipsa unui compromis în negocierile dintre parlament şi reprezentanţii protestatarilor, potrivit Bloomberg. În acest timp, leul românesc îşi păstrează cotaţiile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite