Liderul de la Tiraspol, dezamăgit că integrarea Transnistriei nu este pe agenda Moscovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Integrarea regiunii separatiste moldovene Transnistria în Federaţia rusă „nu este pe agenda" vizitei la Moscova, şi-a exprimat regretul joi Evgheni Şevciuk, "preşedintele" separatist prorus al acestui teritoriu într-o conferinţă de presă susţinută în capitala rusă, relatează AFP.

"Această temă nu este pe agenda acestei vizite", a declarat liderul acestei republici autoproclamate în Republica Moldova, dar care nu a fost recunoscută de niciun stat până în prezent şi care doreşte să facă parte din Rusia.

"Cetăţenii Transnistriei aşteapptă ca Rusia să recunoască rezultatul referendumului din 2006, prin care s-au pronunţat pentru un stat independent cu perspectiva integrării în Federaţia rusă", a declarat Şevciuk.

"Noi vrem ca aceste decizii să fie adoptate. Dar nu ne putem impune voinţa Rusiei", a subliniat el.

După anexarea Crimeei, în martie, de către Rusia, Republica Moldova şi NATO şi-au exprimat îngrijoarea că această fâşie de pământ cu aproximativ 500.000 de locuitori ar putea să devină un "punct fierbinte" la frontiera Uniunii Europene (UE). Aproximativ 1.500 de militari sunt staţionaţi de mai mulţi ani în regiunea separatistă, împtriva voinţei Chişinăului.

"Noi am vrea ca relaţiile noastre cu Chişinăul să fie reglate în cadrul unui divorţ civilizat", a declarat liderul separatist prorus.

Şervciuk a mai anunţat că a semnat cu Moscova o serie de acorduri economice, inclusiv în privinţa gazelor naturale pe care Transnistria le primeşte via Ucraina, dar ale cărei livrări au fost perturbate recent în cursul noii crize gazifere dintre Moscova şi Kiev.

Relaţii directe între Moscova şi Tiraspol, capitala regiunii separatiste, este necesar să "minimalizeze consecinţele Acordului de Asociere semnat de Chişinău cu Uniunea Europeană" în urmă cu o săptămână, a apreciat Şevciuk.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite