Ambasadorul SUA la Budapesta avertizează cu privire la relația „strânsă și în extindere” a Ungariei cu Rusia

0
Publicat:

Aliaţii NATO avertizează Ungaria cu privire la pericolul pe care îl comportă relaţia sa "strânsă şi în extindere" cu Rusia şi, dacă aceasta este alegerea politică a Budapestei, "va trebui să decidem cum să ne protejăm cel mai bine interesele de securitate", a declarat ambasadorul SUA în Ungaria.

Relațiile Ungariei cu Rusia stârnesc îngrijorări la nivelul
Relațiile Ungariei cu Rusia stârnesc îngrijorări la nivelul NATO FOTO EPA EFE

Relaţiile dintre Budapesta şi Washington s-au înrăutăţit ca urmare a tergiversării de către Ungaria a ratificării aderării Suediei la NATO, aprobată în cele din urmă de Budapesta luna trecută, şi, de asemenea, din cauza legăturilor strânse ale premierului naţionalist Viktor Orban cu Moscova, în pofida invaziei ruse în Ucraina.

"Aceste preocupări legitime de securitate - împărtăşite de cei 31 de aliaţi ai Ungariei - nu pot fi ignorate", a declarat ambasadorul David Pressman într-un discurs prilejuit de cea de-a 25-a aniversare a aderării Ungariei la Alianţa Nord-Atlantică, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Pressman a spus că Ungaria este un aliat "care se comportă diferit de oricare altul".

Acest discurs "este despre un guvern care califică şi tratează Statele Unite drept un 'adversar', în timp ce face alegeri politice care îl izolează din ce în ce mai mult de prieteni şi aliaţi. Acest discurs este despre un prieten de lungă durată şi un aliat care spune şi face lucruri ce subminează încrederea şi prietenia", a afirmat ambasadorul american.

Tensiunile dintre guvernul Orban şi administraţia preşedintelui Joe Biden s-au înrăutăţit în ultimele săptămâni, dat fiind faptul că Viktor Orban a susţinut în mod deschis candidatura republicanului Donald Trump la preşedinţia SUA, după ce s-a întâlnit cu Trump în Florida. Orban l-a lăudat pe Trump ca fiind singurul candidat la preşedinţia SUA care ar putea pune capăt războiului în Ucraina, prin tăierea ajutorului militar acordat Kievului.

Budapesta se opune invaziei ruse în Ucraina, dar Orban a refuzat să trimită arme Kievului şi a criticat în mod repetat sancţiunile UE instituite împotriva Rusiei. Guvernul său a menţinut relaţii strânse cu Moscova, în parte şi din cauza dependenţei continue energetice a Ungariei de Rusia.

Ungaria - a declarat Pressman - a cerut în mod deschis ca SUA şi alţi aliaţi să întrerupă sprijinul militar pentru Ucraina pentru a forţa o încetare imediată a focului şi negocieri de pace.

Şi Statele Unite doresc pacea. Vrem ca acest război să se termine. Dar propunerea ungară nu are de face cu realitatea", a spus el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite