AIEA nu a găsit echipamente militare în centralele nucleare din Ucraina

0
0

Inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică nu au găsit echipamente militare în centralele nucleare din Ucraina, a spus directorul agenţiei, Rafael Grossi, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

 Complexul nuclear Zaporojie, FOTO Maxar
Complexul nuclear Zaporojie, FOTO Maxar

Directorul AIEA a dezminţit astfel acuzaţia adusă luni de serviciul de informaţii externe al Rusiei, potrivit căreia ucrainenii ascund în centralele respective arme de provenienţă occidentală.

Afirmaţia Moscovei fusese deja respinsesă de autoritățile ucrainene, printr-un oficial de rang înalt de la Kiev.

Acuzaţii privind ilegalităţi şi pericole

AIEA a stabilit o prezenţă permanentă în toate centralele atomice ucrainene, potrivit lui Rafael Grossa, care a anunţa că a ordonat marţi inspecţii pentru identificarea unor eventuale arme în interiorul acestor obiective

„Rezultatul acestor inspecţii a fost negativ", a subliniat directorulului agenţiei

Rafael Grossa a reamintit că este pentru a doua oară când agenţia a fost în măsură să dovedească falsitatea unor acuzaţii privind ilegalităţi şi pericole în centralele nucleare din Ucraina. Anterior fuseseră lansate afirmaţii privind crearea unei „bombe murdare", un tip de armă care răspândeşte materiale radioactive cu ajutorul unei explozii convenţionale.

Amintim că experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au anunțat că vor menţine o prezenţă permanentă inclusiv la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, în nord-estul Ucrainei, pentru a preveni orice nou atac asupra acestei zone puternic contaminate.

 La Zaporojie, centrală care este încă sub controlul trupelor ruse, dar deservită de personal ucrainean și unde trupele ruse şi ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardamente repetate asupra ei, există detașată o echipă a AIEA încă de anul trecut.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri