Summitul regional OCS: China şi Rusia îşi reafirmă unitatea, caută să întărească legăturile de securitate

0
Publicat:

China şi Rusia au reafirmat unitatea unei organizaţii regionale sub conducerea lor şi au cerut o cooperare mai puternică în materie de securitate între membri, cu liderii lor exprimând critici faţă de sancţiunile occidentale, marţi, în timpul unui summit online, informează agenţia Kyodo.

Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO: Profimedia
Xi Jinping și Vladimir Putin FOTO: Profimedia

La summitul virtual al Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS), prezidat de India, preşedintele chinez Xi Jinping a spus că membrii ar trebui "să intensifice comunicarea strategică" şi "să rămână în unitate şi coordonare pentru a aduce mai multă siguranţă şi energie pozitivă păcii şi dezvoltării mondiale", potrivit Ministerului chinez de Externe, citat de agenţia japoneză de presă.

Având în vedere măsurile sub conducerea Statelor Unite, Xi şi-a exprimat opoziţia faţă de "protecţionism, sancţiuni unilaterale şi supraextinderea securităţii naţionale", precum şi respingerea "decuplării şi întreruperii lanţurilor de aprovizionare".

Preşedintele rus Vladimir Putin, care s-a alăturat unei conferinţe internaţionale pentru prima dată de la revolta militară a grupului de mercenari Wagner la sfârşitul lunii trecute, a mulţumit altor lideri ai OCS pentru sprijinirea "acţiunilor conducerii ruse vizând protejarea structurilor constituţionale şi a vieţii şi siguranţei cetăţenilor".

Putin a fost citat de agenţia oficială de presă rusă TASS, preluată de Kyodo, spunând că "un război hibrid" a fost declanşat împotriva Moscovei din cauza invaziei sale a Ucrainei, adăugând că acesta implică "sancţiuni ilegale împotriva Rusiei, care au o amploare fără precedent".

"Rusia a fost şi va continua să contracareze cu încredere presiunile externe, sancţiunile şi instigările provocatoare", a declarat Putin, citat de Agerpres.

OCS cuprinde China, Rusia, India, Pakistan şi statele din Asia Centrală Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a declarat că Iranul se va alătura "familiei OCS ca noul său membru" şi că organismul regional salută de asemenea semnarea unui memorandum pentru ca Minskul să adere la organizaţie.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei şi preşedintele său, Aleksandr Lukaşenko, a ajuns la un acord cu fondatorul Wagner pentru a opri rebeliunea.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite