Reacția Chinei la parteneriatul dintre SUA, Regatul Unit şi Australia privind submarinele cu propulsie nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

China a condamnat parteneriatul încheiat între SUA, Regatul Unit şi Australia pentru un program de submarine menit să contracareze China în Pacific, informează AFP.

 Un program de submarine cu propulsie nucleară a fost anunțat Foto Profimedia
Un program de submarine cu propulsie nucleară a fost anunțat Foto Profimedia

Cunoscut sub acronimul englez AUKUS, acest parteneriat încheiat luni ar urma să-i permită Australiei să-şi înlocuiască flota de submarine cu propulsie diesel prin nave cu propulsie nucleară, mai puţin vizibile şi cu anvergură operaţională mult mai mare.

Această înlocuire se va face iniţial prin achiziţia de nave americane, apoi prin producţia pe teritoriul australian a unui nou tip de submarin, conceput împreună de SUA, Regatul Unit şi Australia. Acest program de submarine de atac are ambiţia de a remodela prezenţa militară occidentală în Pacific, într-un moment în care China îşi afirmă acolo ambiţiile.

Deloc suprinzător, Beijingul a denunţat această iniţiativă a SUA, Regatului Unit şi Australiei. "Aceste trei ţări se angajează din ce în ce mai mult pe o cale eronată şi periculoasă, în avantajul exclusiv al intereselor lor geopolitice şi cu un dispreţ total faţă de comunitatea internaţională", a criticat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

China este nemulţumită în special de apropierea din ultimii ani în această regiune între autorităţile din Taiwan şi SUA, care furnizează de mai multe decenii insulei sprijin militar în faţa Beijingului.

Puterea comunistă consideră insula o provincie a Chinei pe care nu a reuşit încă să o anexeze teritoriului său după războiul civil chinez, încheiat în 1949.

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite