Preşedintele Chinei va găzdui un summit cu liderii celor cinci foste republici sovietice din Asia Centrală

0
Publicat:

Preşedintele Xi Jinping va găzdui săptămâna viitoare, în China, un summit inedit cu liderii celor cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, într-un moment în care China îşi întăreşte influenţa asupra acestei regiuni aflate istoric sub influenţa rusă, informează luni AFP.

Liderul Chinei, Xi Jinping FOTO Profimedia
Liderul Chinei, Xi Jinping FOTO Profimedia

Acest summit "China-Asia Centrală", primul de acest gen, îi va reuni pe liderii Kazahstanului, Kîrgîzstanului, Tadjikistanului, Uzbekistanului şi Turkmenistanului, a anunţat Ministerul Afacerilor Externe chinez, relatează Agerpres.

Reuniunile se vor desfăşura în 18-19 mai în oraşul Xi'an (nord), punct de plecare al vechiului Drum al Mătăsii. China mai informase cu privire la acest summit, însă până acum nu erau cunoscute datele exacte. Rusia, care consideră de la mijlocul secolului al XIX-lea Asia Centrală zona sa de interes, îşi vede rolul contestat şi aliaţii săi tradiţionali regionali atraşi de China, Turcia şi de ţările occidentale.

Această tendinţă se accelerează după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, chiar dacă Moscova păstrează puternice pârghii de influenţa.Ţările autoritare din Asia Centrală invitate de Beijing fac parte din "Noile drumuri ale mătăsii", un uriaş proiect de infrastructuri rutiere, feroviare şi portuare, iniţiat de China.

Influenţa tot mai mare a gigantului asiatic în regiune generează însă o oarecare neîncredere în rândul populaţiei, în special în Kîrgîzstan şi în Kazahstan. Represiunea puterii chineze în provincia Xinjiang împotriva uigurilor - etnie majoritar musulmană ce provine tot din Asia Centrală - constituie unul dintre motivele acestor reticenţe. Semn al interesului în creştere al Beijingului pentru Asia Centrală, Xi Jinping a întreprins anul trecut în Kazahstan prima sa deplasare în afara ţării de la începutul pandemiei de COVID-19.  

De ce pozează Xi Jinping în „cel mai intim prieten” al lui Putin

La mai bine de un an și o lună de la declanșarea războiului la scară largă din Ucraina, liderul regimului de la Beijing l-a vizitat pe omologul său de la Moscova. „Prietenia” dintre cei doi lideri de stat a început acum zece ani, cu vodcă și sendvișuri.

În lșuna martie 2023, Xi Jinping a sosit la Moscova pentru o vizită de stat de trei zile care sfidează presiunile internaționale pentru încetarea războiului din Ucraina. Această vizită survine la doar câteva zile după ce Vladimir Putin, numit cândva de Xi Jinping drept „cel mai bun și cel mai intim prieten” al său, a devenit cel mai căutat om din lume pentru crime de război în Ucraina.

Dar mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva lui Putin pare să nu-l deranjeze pe Xi. Ba dimpotrivă, liderul chinez se declară hotărât să facă o „prioritate” din relația sa catalogată drept „strategică” cu Rusia lui Putin.

Până la urmă, ambii au în comun încălcarea normelor. Așa cum Putin (70 de ani) a găsit pretexte de modificare a Legii fundamentale a Rusiei pentru a-și asigura șase mandate prezidențiale până în 2036 - se află la al patrulea în exercițiu, până în 2024 -, Xi (69 de ani) tocmai a modificat statutul Partidului Comunist Chinez (PCC) pentru a rămâne la conducere cel puțin încă cinci ani.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite