Oficiali chinezi, sancționați de SUA din cauza încălcării drepturilor omului în Tibet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul Trezoreriei SUA a anunţat vineri că va impune sancţiuni mai multor oficiali chinezi pentru încălcări ale drepturilor omului în Tibet, o regiune chineză în care Beijingul este acuzat de numeroşi locuitori de represiune religioasă şi culturală, relatează AFP.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Trezoreria SUA a anunţat într-un comunicat publicat vineri îngheţarea activelor din teritoriul american ale oficialului Wu Yingjie, numit de Beijing în Tibet între 2016 şi 2021, şi Zhang Hongbo, şeful poliţiei din această regiune din Himalaya. Cei doi oficiali chinezi sunt acuzaţii de tortură şi execuţie a deţinuţilor, precum şi de sterilizări forţate.

Măsurile survin într-un moment de relativă relaxare a tensiunilor dintre Beijing şi Washington, în urma întâlnirii dintre preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping de luna trecută în Bali, Indonezia. Cei doi lideri au convenit să consolideze dialogul dintre cele două ţări, transmite Agerpres, care citează AFP.

Potrivit Trezoreriei SUA, Wu Yingjie a dus o politică de „stabilitate” în Tibet care a dus la „încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv execuţii extrajudiciare, violenţe fizice, arestări arbitrare şi detenţii în masă”.

„Alte abuzuri în timpul mandatului lui Wu Yingjie au inclus sterilizarea forţată, avorturi impuse, restricţii asupra libertăţilor politice şi religioase şi tortura deţinuţilor”, se arată în comunicat.

China a intervenit militar în Tibet în 1951, după patru decenii de independenţă de facto a „Acoperişului lumii” după căderea Imperiului Chinez. Beijingul susţine că a adus în regiune condiţii de viaţă mai bune, notează AFP, potrivit Agerpres.

Însă mulţi tibetani acuză regimul de la Beijing de represiune religioasă şi culturală şi denunţă sosirea în zonele populate de tibetani a migranţilor veniţi din alte regiuni ale Chinei.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite