Un scriitor tibetan a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un proces secret

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: RFA
FOTO: RFA

Un tribunal chinez din Tibet a condamnat la 10 ani de închisoare un scriitor tibetan cunoscut pentru că şi-a exprimat loialitatea faţă de liderul spiritual exilat Dalai Lama, sentinţa fiind pronunţată în cadrul unui proces secret, potrivit RFA.

Un călugăr în vârstă de 46 de ani de la mănăstirea Kirti, din Prefectura Autonomă Tibetană Ngaba (în chineză, Aba) din Sichuan, a fost arestat sub acuzaţii necunoscute de către agenţi ai Securităţii de Stat la data de 26 octombrie 2020 în capitala regiunii Sichuan, Chengdu.

Go Sherab Gyatso va fi mutat în curând într-o închisoare din apropierea capitalei regionale a Tibetului, Lhasa, au declarat surse apropiate ale călugărului pentru RFA. Nu sunt disponibile detalii cu privire la acuzaţiile pentru care a fost condamnat.

Un cercetător tibetan care trăieşte în exil l-a descris pe Gyatso, care a scris cărţi şi articole care descriu restricţiile asupra libertăţii de exprimare sub regimul chinez, ca fiind un „individ deschis la minte, care pledează pentru conservarea limbii, religiei şi culturii tibetane".

„El crede, de asemenea, în egalitatea oamenilor", a declarat sursa îsub anonimat.

În octombrie, guvernul chinez a răspuns la o scrisoare din 16 iulie a experţilor ONU pentru drepturile omului care au întrebat despre cazul lui Gyatso, spunându-le că Gyatso a fost plasat în detenţie penală „în conformitate cu legea, fiind suspectat de incitare la secesiune".

„Nu au avut loc niciodată lucruri precum detenţie secretă, detenţie arbitrară sau dispariţie forţată", a declarat China.

Gyatso a trecut, anterior, printr-o detenţie de patru ani, începând din 1998, în timpul unei campanii de „Reeducare patriotică" în Ngaba, pentru că deţinea un portret al lui Dalai Lama.

De asemenea, el ar fi fost reţinut timp de un an în 2008, în timpul unei perioade de tulburări în Tibet, deşi motivele specifice pentru această detenţie nu au fost clare.

Liderul spiritual tibetan în exil, Dalai Lama, este considerat de către liderii chinezi ca fiind un separatist care intenţionează să rupă Tibetul de sub controlul Beijingului. Dalai Lama însuşi spune că urmăreşte doar o autonomie mai mare pentru Tibet ca parte a Chinei, cu garanţii de protecţie pentru limba, cultura şi religia tibetană.

Tibetul a fost o ţară independentă până în anul 1950, când a fost invadată şi încorporată în China. Autorităţile chineze menţin un control dur asupra Tibetului şi a regiunilor tibetane din vestul Chinei, restricţionând activităţile politice ale tibetanilor şi exprimarea paşnică a identităţii etnice şi religioase şi supunându-i pe tibetani la persecuţii, tortură, încarcerare şi execuţii extrajudiciare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite