Cutremur puternic în China. 46 de oameni au murit și zeci de clădiri au fost distruse

0
0

Cel puţin 46 de morţi şi mai multe clădiri "grav avariate" după un puternic seism cu magnitudinea 6,6 care s-a produs luni într-o zonă muntoasă din sud-vestul Chinei, au anunţat mass-media de stat şi autorităţile locale, informează AFP, citată de Agerpres.

Cutremur cu magnitudinea de 6,6 în Hailuogou, provincia Sichuan, sud-vestul Chinei. FOTO AFP
Cutremur cu magnitudinea de 6,6 în Hailuogou, provincia Sichuan, sud-vestul Chinei. FOTO AFP

UPDATE 20.00 Bilanțul a crescut la 46 de morți

Bilanţul în urma puternicului seism produs luni în provincia chineză Sichuan a crescut la 46 de morţi, au anunţat autorităţile locale într-o conferinţă de presă, informează agenţiile Xinhua şi AFP.

Şaisprezece persoane erau date dispărute luni, la ora locală 20:30, iar alte 50 de persoane au fost rănite, a declarat Wang Feng, director adjunct al departamentului provincial pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din Sichuan.

Dintre persoanele decedate, 29 erau din Prefectura Autonomă Tibetană Ganzi, care administrează cantonul Luding unde mişcările telurice au fost resimţite cel mai intens, iar restul de 17 erau din oraşul Ya'an.


UPDATE 16.35 Bilanțul a crescut la 21 de morți

Cel puţin 21 de persoane au murit și peste 30 au fost rănite, a informat televiziunea de stat chineză. Bilanțul inițial era de 7 morți.

Mai multe locuinţe au fost distruse în urma alunecărilor de teren declanşate de seism, în timp ce infrastructura şi legăturile de comunicaţie din unele zone au fost afectate, conform relatărilor de la televiziunea de stat.

"Toată lumea s-a speriat. Înainte, cutremurele nu erau foarte puternice", a declarat pentru DPA o angajată a unui hotel din Luding. Ea a relatat că oamenii au ieşit în grabă din locuinţe şi au îndrăznit să intre înapoi mult după încheierea seismului.

Deşi oraşul nu a fost grav afectat, ea a declarat că seismul a fost "foarte puternic în zona rurală".

În Luding, alunecările de teren au blocat drumuri, iar cutremurul a provocat crăpături pe drumuri pavate. La Detuo, casele au fost grav avariate.

Mişcările seismice au fost resimţite până la Chongqing, la peste 500 de kilometri distanţă.

"La început, am crezut că o să leşin", a spus o femeie care locuieşte la etajul zece al unui bloc de apartamente din Chongqing.

În Chengdu, nu au fost înregistrate pagube semnificative, însă rapoarte din mai multe zone rurale sugerează că aceste regiuni au fost cele mai afectate.


Cutremurul a fost înregistrat la ora locală 12.52 (04:52 GMT) în provincia Sichuan, a precizat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) - un organism de referinţă la nivel mondial în domeniul seismelor.

Cutremur cu magnitudinea de 6,6 în Hailuogou, provincia Sichuan, sud-vestul Chinei. FOTO AFP
Cutremur cu magnitudinea de 6,6 în Hailuogou, provincia Sichuan, sud-vestul Chinei. FOTO AFP

Adâncimea seismului a fost estimată la 10 kilometri, iar epicentrul s-a aflat la 39 kilometri de cantonul Luding, a anunţat televiziunea publică chineză CCTV. O înregistrare video difuzată de agenţia de presă China Nouă arată lustre balansându-se puternic, faţade din beton ale unor clădiri prăbuşite la sol şi stânci care blochează un drum în urma unei alunecări de teren.

Metropola Chengdu este în carantină

Seismul a fost resimţit inclusiv la o distanţă de 200 de kilometri, în capitala provinciei Sichuan, metropola Chengdu, ai cărei 21 de milioane de locuitori se află în această perioadă în carantină la domiciliu din cauza unui focar de COVID-19.

Primul bilanţ oficial al seismului indică şapte victime, a precizat CCTV, care a citat declaraţiile făcute într-o conferinţă de presă de autorităţile din prefectura Garze, care administrează cantonul Luding.

"Locuinţe au fost grav avariate" şi "telecomunicaţiile au fost întrerupte" în anumite zone aflate în apropiere de epicentrul seismului, au dezvăluit autorităţile chineze.

Oamenii nu au voie să își părăsească locuințele

Cutremurul a fost "relativ puternic", a declarat o locuitoare din Chengdu, doamna Chen, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele complet.

"Unii dintre vecinii mei de la parter au spus că l-au simţit foarte intens", a adăugat ea. Întrucât oraşul Chengdu se află în lockdown, "oamenii nu au voie să îşi părăsească locuinţele, iar mulţi s-au grăbit să iasă în curţile" aflate în faţa complexelor rezidenţiale, a spus aceeaşi localnică.

Pentru moment, autorităţile chineze nu au precizat amploarea pagubelor materiale constatate în această metropolă.

Telecomunicațiile au fost întrerupte

Chengdu a prelungit duminică starea de carantină la domiciliu pentru locuitorii săi după ce câteva sute de cazuri noi de COVID-19 au fost detectate în oraş. În apropiere de epicentrul seismului, telecomunicaţiile cu Moxi, o mică localitate cu 7.000 de locuitori, au fost întrerupte, a precizat televiziunea publică CGTN.

O înregistrare video publicată de Centrul chinez pentru reţele seismice arată prăbuşirea unor stânci pe un deal din cantonul Luding, care au ridicat în urma lor un nor de praf, precum şi linii telefonice balansându-se puternic sub efectul seismului. Peste 500 de pompieri şi membri ai unor echipe de salvare au fost trimişi în zona epicentrului, a anunţat agenţia de presă China Nouă.

Centrul chinez pentru reţele seismice a anunţat mai multe replici care s-au produs după seismul iniţial. Un locuitor din Congqing, un oraş-provincie al cărui centru se află la peste 400 de kilometri de epicentru, a declarat că seismul a fost resimţit "foarte clar" şi în acea zonă.

Seismul din 2008 a ucis 87.000 de persoane în Sichuan

Sichuan, o provincie muntoasă cunoscută la nivel global pentru rezervaţiile sale de urşi panda, este lovită în general de mai multe ori pe lună de seisme cu intensităţi variabile. În iunie, un seism cu magnitudinea 6,1 s-a produs în această provincie, făcând cel puţin patru victime şi rănind zeci de persoane.

În mai 2008, un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea 7,9, a provocat 87.000 de morţi şi persoane declarate dispărute în Sichuan. Acea catastrofă a generat un adevărat şoc la scară naţională. Printre victime s-au aflat mii de elevi ucişi în urma prăbuşirii unor şcoli construite cu sisteme de rezistenţă precare. Poliţia chineză a arestat atunci mai mulţi activişti care încercau să numere cu exactitate copiii decedaţi în urma acelui dezastru.

China


Ultimele știri
Cele mai citite