China, „pregătită să-şi intensifice cooperarea” cu armata lui Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata chineză a anunțat că este „pregătită să-şi intensifice cooperarea şi comunicarea" cu forţele armate ruse și să „organizeze regulat patrule maritime şi aeriene comune".

Armata chineză ar putea coopera cu forțele lui putin FOTO Profimedia
Armata chineză ar putea coopera cu forțele lui putin FOTO Profimedia

Declarația a fost făcută joi de un purtător de cuvânt al armatei chineze, citat de EFE, scrie Agerpres.

„Forţele armate chineze sunt dispuse să lucreze cu cele ruse pentru a-şi consolida comunicarea şi coordonarea strategică', a spune Tan Kefei, într-un comunicat al Ministerului Apărării de la Beijing pe contul oficial al instituţiei din reţeaua de socializare Wechat.

 Armata chineză, gata să „consolideze schimburile şi cooperarea" cu forţele ruse

Potrivit acestuia, Armata Populară de Eliberare (a Chinei, PLA) este pregătită să „organizeze regulat patrule maritime şi aeriene comune" şi să „consolideze schimburile şi cooperarea" cu forţele ruse.

Prietenia între China şi Rusia este solidă de o lungă perioadă de timp", a mai spus Tan, precizând că relaţia dintre cele două ţări „nu urmăreşte confruntarea" cu nimeni şi „nu este îndreptată împotriva unor terţe părţi".

Să „apere împreună justiţia şi echitatea internaţionale"  

Purtătorul de cuvânt citat de EFE a mai declarat că sub „leadership-ul strategic' al celor doi şefi de stat, Xi Jinping şi Vladimir Putin, parteneriatul strategic cuprinzător de cooperare între China şi Rusia „s-a dezvoltat la un nivel înalt”, iar cooperarea practică între cele două armate „a făcut noi paşi înainte”.

Armatele celor două ţări vor putea să „apere împreună justiţia şi echitatea internaţionale" şi „să contribuie la menţinerea securităţii şi stabilităţii internaţionale şi regionale", a declarat Tan.

Viziunea de pace în conflictul din Ucraina

Liderul chinez Xi Jinping a efectuat luna aceasta o vizită de stat la Moscova, unde s-a întâlnit cu omologul său rus, la scurt timp după ce China a prezentat un document în care îşi prezenta viziunea pentru a se ajunge la pace în conflictul din Ucraina.

China a descris această deplasare drept „o vizită importantă între doi mari vecini şi o vizită nu doar de cooperare, ci şi de pace".

Guvernul chinez, care şi-a manifestat opoziţia faţă de sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, a emis în februarie o declaraţie cu privire la ceea ce numeşte „conflictul" în Ucraina, în care pledează pentru o încetare a focului şi pentru abandonarea „mentalităţii de război rece", o propunere criticată de Occident pentru că pune pe acelaşi plan „agresorul şi partea agresată".

China pledează în document pentru respectarea integrităţii teritoriale a ţărilor, inclusiv a Ucrainei, şi pentru „preocupările legitime de securitate ale tuturor părţilor", referindu-se la Rusia.

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite