Beijingul taie și spânzură în Marea Chinei de Sud. Guvernul chinez a anunțat că poate reţine străini, fără proces, 60 de zile

0
Publicat:

O nouă mostră de totalitarism vine din China, care a dezvăluit, sâmbătă, 15 iunie 2024, o serie de reguli care permit gărzilor sale de coastă să plaseze în detenţie, fără proces, străini reţinuţi în Marea Chinei de Sud, pentru o perioadă de până la 60 de zile, relatează AFP.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud. FOTO arhivă Profimedia
China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud. FOTO arhivă Profimedia

Marea Chinei de Sud este o zonă maritimă disputată de China, Filipinele, Vietnam şi Malaezia, dar Beijingul pretinde aproape toată marea, ignorând o hotărâre judecătorească internaţională din 2016 împotriva sa.

Potrivit noilor măsuri adoptate, care au intrat în vigoare sâmbătă, gărzile de coastă chineze vor putea să reţină, fără proces, străini „suspectaţi că ar fi încălcat organizarea intrărilor şi ieşirilor la frontiere”, scrie Agerpres.

O perioadă de detenţie de până la 60 de zile este prevăzută pentru „cazurile complicate” şi „dacă naţionalitatea şi identitatea (deţinuţilor) sunt neclare”.

Navele străine care au intrat ilegal în apele teritoriale chineze şi în apele învecinate pot fi reţinute în conformitate cu legea”, potrivit aceleiaşi surse.

Pentru a-şi întări pretenţiile teritoriale, China desfăşoară nave şi ambarcaţiuni rapide pentru a patrula apele şi recifele din Marea Chinei de Sud şi a construit insule artificiale pe care le-a militarizat în apele din apropierea Filipinelor.

Şeful armatei filipineze, generalul Romeo Brawner, le-a declarat jurnaliştilor că autorităţile filipineze „discută o serie de măsuri pentru protejarea pescarilor (lor)”.

Pescarii filipinezi „nu ar trebui să se teamă, ci să-şi continue activităţile normale de pescuit în zona noastră economică exclusivă. Avem dreptul de a exploata resursele zonei şi, prin urmare, pescarii noştri nu ar trebui să se teamă”, a spus el.

În ultimele luni, tensiunile dintre Manila şi Beijing au atins cote maxime, iar incidentele s-au înmulţit.

ChinaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite