Filipine, SUA, Japonia şi Australia vor organiza exerciţii comune în Marea Chinei de Sud

0
Publicat:

Filipine, SUA, Japonia şi Australia au anunţat că vor organiza exerciţii navale şi aeriene comune duminică în Marea Chinei de Sud, pe fondul influenţei crescânde a Chinei în regiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud. FOTO arhivă Profimedia
China revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud. FOTO arhivă Profimedia

Exerciţiile vor avea loc în Marea Chinei de Sud, o zonă maritimă asupra căreia Beijingul îşi revendică suveranitatea aproape deplină, cu câteva zile înainte de un summit care îi va reuni pe preşedintele american Joe Biden şi liderii Filipinelor şi Japoniei la Washington.

„Forţele noastre de apărare şi armatele combinate vor organiza o activitate de cooperare maritimă în zona economică exclusivă a Filipinelor la 7 aprilie 2024”, au precizat cele patru ţări într-o declaraţie comună publicată sâmbătă.

Exercițiile vor demonstra „angajamentul colectiv al aliaţilor de a consolida cooperarea regională şi internaţională în sprijinul unei regiuni Indo-Pacifice libere şi deschise", potrivit declaraţiei citate.

Denumite „Activitate de cooperare maritimă”, exercițiile vor implica unităţi ale forţelor navale şi aeriene din cele patru ţări, potrivit textului.

Miniştrii apărării din cele patru ţări au subliniat că aceste exerciţii „vor consolida interoperabilitatea doctrinelor, tacticilor, tehnicilor şi procedurilor noastre (...)”.

Detaliile cu privire la modul în care se vor desfăşura respectivele exerciţii nu au fost făcute publice.

Ambasada Japoniei din Manila a precizat, într-un comunicat distinct, că exerciţiile vor include „antrenamente de luptă împotriva submarinelor”.

Nava de război australiană HMAS Warramunga a sosit la începutul acestei săptămâni în provincia filipineză Palawan (vest), care se învecinează cu Marea Chinei de Sud.

Tensiuni regionale

Tensiunile regionale s-au intensificat anul trecut, China afirmându-şi mai accentuat pretenţiile asupra zonelor maritime revendicate de asemenea de Filipine şi Japonia, precum şi de insula guvernată autonom Taiwan.

„Aceste activităţi împreună cu aliaţii noştri australieni, japonezi şi filipinezi subliniază angajamentul nostru comun de a ne asigura că toate ţările sunt libere să zboare, să navigheze şi să opereze acolo unde legea internaţională o permite. Operaţiunile noastre comune vin să susţină pacea şi stabilitatea care stau la baza viziunii noastre comune de a avea o regiune liberă şi deschisă”, a spus secretarul de stat american al apărării, Lloyd Austin, în declaraţia comună.

În urma incidentelor repetate în ultimele luni între ambarcaţiuni filipineze şi chineze, China a reproşat Filipinelor că alimentează tensiunile într-o zonă în care Beijing şi Manila au dispute teritoriale de mult timp.

Pe 28 martie, într-o declaraţie deosebit de fermă, după o ciocnire cu gărzile de coastă chineze în care trei soldaţi filipinezi au fost răniţi, preşedintele filipinez Ferdinand Marcos a afirmat că Manila nu se va lăsa „redusă la tăcere, supunere sau subjugare” de către Beijing 

Negocierile între Filipine şi Japonia în vederea unui pact de apărare care să permită ambelor ţări să desfăşoare trupe pe teritoriul celeilalte sunt „încă în curs” de desfăşurare, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului Apărării filipinez.

Manila a încheiat deja un acord similar cu Australia şi SUA, notează AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite