Zece tehnici de negociere şi vânzări. Alin Comşa: „În viaţă totul este o negociere!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„În viaţă totul este o negociere!“, spune Alin Comşa. Cu o experienţă de peste 20 de ani în business, trainerul explică modul în care negocierile pot deveni uşor de câştigat.

Alin Comşa este trainer de peste 20 ani şi o experienţă vastă în conducerea şi formarea echipelor. Pasionat de tot ce poate cuprinde domeniul numit dezvoltare personală, foloseşte experienţa de business, dar şi informaţii din cele mai diverse domenii – management, vânzări, literatură, cultură-artă, NLP, comunicare, inteligenţă emoţională, istorie, filozofie.

„În viaţă totul este o negociere! Acesta este primul sfat pe care l-am primit în momentul în care am decis să-mi construiesc o carieră în domeniul vânzărilor. La modul cel mai direct posibil aflam că, indiferent de situaţia în care mă găseam - fie că era vorba despre o situaţie profesională sau personală - foarte important era să conştientizez că în fond sunt într-un proces de negociere“, spune Alin Comşa. „Nimeni nu poate garata succesul în vânzări sau în negocieri dar putem discuta despre o serie de reguli care o dată ce sunt respectate, este posibil să ne apropie mai mult de scopul urmărit“, adaugă trainerul.

Tehnnici de negociere, recomandate de Alin Comşa: 

1. Caută să obţii rezultate de tip win-win. Acest lucru înseamnă că este nevoie să fii foarte atent, nu doar la propriul câştig, dar să ai în vedere şi câştigul partenerului de negociere

2. Învaţă să asculţi mai mult decât să vorbeşti. Un bun negociator este un om dispus să asculte.Cu cât ai mai multe informaţii cu atât poţi organiza oferta ta în aşa fel încât să fie de nerefuzat.

3. Una dintre cele mai bune abilităţi ale unui bun negociator este cea care ţine de capacitatea de a pune întrebări. Antrenează-ţi neîncetat această abilitate care ţine de structuarea întrebărilor

4. Fii interesat de nevoile celui cu care negociezi. Dacă îl vei ajuta să-şi rezolve propriile necesităţi, este foarte probabil ca el la rându-i să dorească să te ajute.

5. Una dintre cele mai importante activităţi ale unui om de vânzări este aceea de a se întâlni cu oameni. Caută să fii cât mai mult în locuri, situaţii unde să întâlneşti oameni.

6. Învaţă să vorbeşti în public. Cu cât îţi vei controla mai bine emoţiile aferente discursului public, cu atât vei fi mai aproape să influenţezi şi să convingi mai mulţi potenţiali clienţi. Exerciţiul vorbitului în public influenţează la modul pozitiv, încrederea în sine.

7. Stabileşte foarte clar ceea ce vrei şi pregăteşte o strategie de negociere. Cei mai mulţi dintre oameni au dorinţe şi vise dar nu stabilesc cu exactitate ceea ce vor şi mai ales nu stabilesc care sunt paşii ce trebuie parcurşi pentru a ajunge la rezultat.

8. Munceşte mai mult. Aduce noroc. Personal nu am întâlnit niciodată un om bun de vânzări care să nu depună efort susţinut şi interes maxim pentru munca sa. 

9. Exersează! Exersează! Exersează. Cele mai bune lecţii de vânzări şi negocieri sunt cele pe care le primeşti din situaţii reale. Este foarte important ca la finalul fiecărei negocieri (indiferent dacă ai avut succes sau nu) să te întrebi - de ce? În funcţie de răspuns, învaţă şi exersează din nou.

10. Un om extraordinar de vânzări este în primul rând un OM EXTRAORDINAR. Fii mereu interesat de a învăţa, a te dezvolta personal, a fii mai bun! În felul acesta ori de câte ori vei fi într-un proces de negociere, cei din jur te vor accepta sau vor accepta ideile tale, pentru ceea ce reprezinţi tu.

Alin Comşa este lector al Fundaţiei Calea Victoriei.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite