Vopseaua pentru păr şi fumatul sunt ‘’artizanii’’ cheliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părul şi unghiile reflectă starea de sănătate a ficatului
Părul şi unghiile reflectă starea de sănătate a ficatului

Părul uscat lipsit de strălucire şi de viaţă care prezintă căderi masive, unghiile deteriorate si fumatul sunt cele mai precise repere pentru barometrul interior al sănătăţii ficatului.

Un studiu recent al unui grup de specialişti englezi în afecţiunile hepatice publicat de revista ‘'Que'' avertizează asupra unor factori mai puţin cunoscuţi, care afectează indirect ficatul şi pot conduce la boli ireversibile, care duc la decesul pacienţilor.

Autorii studiului notează faptul că cercetările anterioare au indicat o asociere între bolile ficatului şi componentele chimice din cosmetice, în special a acizilor utilizaţi pentru prepararea vopselelor de păr şi a lacului pentru unghii.

Studiul a adus în experiment două grupuri de pacienţi care au aceleaşi repere de sex, vârstă şi obiceiuri apropiate de îngrijire cosmetică. Un grup de 3.217 persoane au fost selectate din Marea Britanie şi 3.933 în mod aleatoriu din alte zone.

Din aceştia un procent semnificativ de 63% aveau deja sistemul hepatic afectat de toxicitatea acizilor din anumite cosmetice.Bărbaţii au reprezentat un procent de 1% din subiecţii care au participat la studiu, dar s-a dovedit că rezistenţa parului lor la vopsea este mult mai redusă.

Majoritatea erau afectaţi de calviţie şi din cauza fumatului, care încetineşte semnificativ funcţiile ficatului.

Cercetătorii adaugă că ‘'participanţii la studiu nu au fost întrebaţi cât de des şi-au vopsit părul, dar se pare că conglomeratul de chimicale din vopsea acţionează în aceasta combinaţie, pentru că fiecare ingredient în parte nu este la fel de agresiv.

La mulţi dintre subiecţii care au folosit frecvent vopsea de unghii s-a observat o deteriorare lentă dar sigură a funcţionalităţii ficatului, care s-a reflectat cu timpul în aspectul şi calitatea unghiilor.

Vezi AICI cât de grave sunt afecţiunile provocate de agenţii chimici din vopseaua de păr şi fumatul pentru sănatatea ficatului

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite