Video Un chirurg oncolog dezvăluie cele șase obiceiuri care ar putea crește riscul de cancere de stomac, colon și pancreas
0Un medic oncolog avertizează că anumite alimente și stiluri de viață sunt deosebit de dăunătoare pentru intestin și mucoasa gastrointestinală, adesea pregătind terenul pentru cancerele de stomac, colon, pancreas și nu numai.

Potrivit dr. Ajit Pai, chirurg oncolog, dezvăluie cele șase obiceiuri care ar putea crește riscul de cancer.
Reducerea consumului de alimente procesate și carbonizate, limitarea consumului de alcool și evitarea tutunului vă pot reduce semnificativ riscul în timp. „Aceste alegeri mici, dar consecvente, vă pot proteja sau vă pot dăuna sănătății”, susține medicul, potrivit shefinds.
1. Alimentele ultraprocesate
„Consumul de alimente ultraprocesate, mai ales dacă sunt reîncălzite și folosite din nou și din nou, este extrem de dăunător”, spune dr. Pai. Aceste alimente conțin adesea aditivi chimici și conservanți care pot afecta intestinul și crește riscul de cancer.
2. Consumul de carne roșie carbonizată
Sezonul grătarelor vine cu propriile sale riscuri, mai ales dacă vă place crusta înnegrită de pe friptură.
„Utilizarea unei cantități mari de carne la grătar, în special carne roșie, cu cărbune negru pe ea, este extrem de dăunătoare”, explică dr. Pai. Procesul de gătire la temperaturi ridicate produce nitrozamine, compuși legați de cancere ale tubului alimentar și ale stomacului.
3. Consumul prea multor alimente murate sau sărate
Alimentele murate și conservate ar putea avea aromă, dar sunt, de asemenea, pline de sare - ceva ce mucoasa stomacului nu iubește. „Consumul unei cantități mari de alimente murate și de alimente conservate bogate în sare deteriorează mucoasa gastrică și provoacă cancer gastric”, avertizează dr. Pai.
4. Utilizarea solarului
Radiațiile UV concentrate pe care le emite solarul pot deteriora celulele pielii și crește dramatic riscul de cancere de piele, inclusiv melanomul - cea mai mortală formă.
5. Tutunul sub orice formă
Deloc surprinzător, tutunul rămâne unul dintre cele mai semnificative riscuri de cancer. Dr. Pai subliniază: „Consumul de tutun sub orice formă” contribuie la mai multe tipuri de cancer, de la gură și gât la plămâni și nu numai.
6. Consumul de alcool
„Chiar și o băutură pe zi este dăunătoare pentru întreaga mucoasă a intestinului și poate crește riscul de cancer - în special cancerul de stomac, colon, rect, pancreas și ficat atunci când provoacă ciroză”, susține medicul chirurg.