Trucuri de slăbit: trei metode cu care nu dai greș. Dr. Mihaela Bilic: „Vă permit să o faceți lată în weekend!”

0
Publicat:

Răsfățul culinar din weekend, cu meniuri generoase și dulciuri, impune câteva strategii pentru a nu ne trezi cu o indigestie sau cu 2 kilogram în plus. Dr. Mihaela Bilic explică ce trebuie să facem dacă ne-am abătut de la dieta echilibrată.

Abaterile de la o dietă echilibrată nu sunt o tragedie FOTO Shutterstock
Abaterile de la o dietă echilibrată nu sunt o tragedie FOTO Shutterstock

Specialistul oferă câteva sfaturi importante pentru a trece cu bine peste o perioadă în care am mâncat mai mult.

"Vine weekendul și odată cu el apar tentațiile alimentare: mâncăruri sățioase, produse de fast-food sau dulciuri. Cu siguranță meniul de la sfârșit de săptămână este mai generos, indiferent că suntem acasă sau în deplasare. Ce facem dacă am exagerat cu mâncarea? Ce măsuri luăm ca să nu ne trezim cu o indigestie sau cu 2 kg în plus pe cântar? Abaterile de la dieta echilibrată și sănătoasă pe care o aveți în mod obișnuit nu sunt o tragedie", spune nutriționistul.

Nu slăbim dacă sărim peste o masă.

Condiția este să respectați următoarele strategii:

"Varianta nr. 1: plătiți-vă datoria cât mai rapid! Organismul își stabilește echilibrul metabolic pe o perioadă de 4-5 zile, nu ne îngrășăm dintr-o masă și nu slăbim dacă sărim peste o masă. Nu contează dacă într-o zi ați mâncat mai mult, important este ce aport caloric mediu ați realizat într-o săptămână. Dacă azi ați cheltuit un “buget” de calorii dublu, mâine va trebui să faceți foamea… ca să vă plătiți datoria", arată dr. Mihaela Bilic.

De asemenea, este foarte important de știut că în ziua următoare mesele trebuie să fie ușoare pentru a ajuta digestia.

"Masă de sărbătoare cu 3 feluri de mâncare și desert? A doua zi doar apă și cafea ca să ajutați digestia, iar la prânz o ciorbă sau un iaurt. În felul acesta festinul de seară se repartizează pe 3 mese și rămâneți în bugetul caloric autorizat", scrie medicul pe pagina sa de socializare.

Ce este apetitul previzional

Totodată, este bine de știut că trebuie să mâncați mai puțin în zilele de dinaintea ospățului. Aici, medicul spune că Varianta nr. 2: strângeți “bani albi” pentru zile negre! este cea mai indicată.

„În nutriție se numește apetit previzional și înseamnă să mănânci mai puțin în zilele premergătoare unui ospăț. Știți că urmează o petrecere sau un răsfăț culinar? Atunci economisiți calorii în vederea acestui eveniment. Cu o zi-două înainte mâncați doar supe, salate și produse lactate, aportul redus de calorii din timpul săptămânii vă permite să o faceți lată în weekend", precizează nutriționistul.

Ultimul pas este reprezentat de Varianta nr. 3: treceți excesul alimentar la capitolul “excepție” și reveniți la dieta voastră obișnuită!

„Alimentația nu trebuie să fie perfectă în fiecare zi a vieții noastre, este important să facem lucrurile corect în 80% din timp. Restul de 20% va fi trecut cu vederea! Silueta este rezultatul faptelor noastre de zi cu zi, contează ce mâncăm în mod obișnuit, nu ce facem în mod excepțional. Dulciurile, fastfood-ul, prăjelile, alimentele semipreparate și ultraprocesate se mănâncă rar. Dacă faceți din ele un obicei, sigur apar și problemele!", precizează dr. Bilic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite