Spălatul părului la 30 de zile, trendul promovat pe TikTok. Avertismentul experților

0
Publicat:

Unii oameni cred că „antrenamentul părului" - sau spălarea rară a părului - ajută la un scalp și un păr mai sănătos. Un trend pe TikTok promovează spălarea o dată la câteva săptămâni. Unii experți avertizează că o astfel de practică ar putea duce la căderea părului și alte afecțiuni ale scalpului,  potrivit Insider.com.

 Frecvența cu care trebuie să te speli depinde de tipul parului. FOTO 123 RF
Frecvența cu care trebuie să te speli depinde de tipul parului. FOTO 123 RF

TikTokerii numesc acest trend „hair training", iar hashtag-ul #hairtraining a adunat aproximativ 164,1 milioane de vizualizări pe TikTok.

„Antrenamentul părului" presupune spălarea cât mai rar posibilă a părului, adepții acestui trend crezând că astfel vor antrena scalpul și părul să arate mai sănătos și mai frumos. Mai mult, cred că această practică le va face, în cele din urmă, scalpul mai puțin gras și va lăsa părul într-o stare în care nu va mai fi nevoie să fie spălat atât de des.

Creatoarea de conținut pentru păr @cherries_87 a spus că nu și-a mai spălat părul de 33 de zile.

„Înainte de a-mi spăla părul, îmi înmoi rădăcinile în ulei de rozmarin și îmi fac un balsam fără clătire peste noapte", a explicat aceasta.

Unele persoane s-au arătat sceptice, în timp ce altele au îmbrățișat ideea. 

Ce spun experții

Mai mulți experți atrag însă atenția că această practică ar putea provoca în cele din urmă căderea părului.

Fariha Anwar, medic estetician la Euromed Clinic Dubai, a declarat pentru site-ul de sănătate Healthline că în lipsa spălării se acumulează sebum în exces - o substanță uleioasă care acoperă pielea - pe scalp.

„Pentru mine, cea mai mare problemă legată de nespălarea regulată a părului este că ai putea risca să dezvolți dermatită seboreică, o afecțiune comună a pielii care afectează în primul rând scalpul și care se caracterizează prin piele roșie, mâncărimi și inflamație", a spus Anwar.

O astfel de afecțiune ar putea provoca mâncărimi la nivelul scalpului, iar scărpinatul acestuia poate duce la căderea părului.

Potrivit unui studiu din 2021 publicat în revista Skin Appendage Disorders, nespălarea frecventă a părului poate dăuna scalpului.

Potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie, persoanele cu părul creț și ondulat ar trebui să se spele pe cap o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni, iar persoanele cu scalpuri și tipuri de piele uleioase ar trebui să se spele pe cap chiar și o dată pe zi,http:// conform site-ului AADA.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite