Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri

0
Publicat:

Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.

Un inamic natural al bacteriilor i-a salva viața bărvatului. FOTO Steffanie Strathdee
Un inamic natural al bacteriilor i-a salva viața bărvatului. FOTO Steffanie Strathdee

În urmă cu șapte ani, Steffanie Strathdee, epidemiolog specializat în boli infecțioase, își ținea de mână soțul aflat pe moarte, privindu-l cum pierde o luptă istovitoare împotriva unei infecții cu o superbacterie mortală, potrivit CNN, citată de yahoo Life.

Infectat în timpul unei vacanțe

Teribila scenă din spital întâmpla la un an de la o croazieră din 2015, de Ziua Recunoștinței, pe Nil, când soțul, Tom Patterson, s-a trezit cu crampe severe la stomac. A ajuns mai întâi la o clinică din Egipt, dar pentru că simptomelor sale nu se ameliorau, Patterson a fost transportat cu avionul în Germania, unde medicii au descoperit un abces abdominal de mărimea unui grapefruit, umplut cu Acinetobacter baumannii, o bacterie virulentă rezistentă la aproape toate antibioticele.  

Astăzi, Acinetobacter baumannii se află în fruntea listei Organizației Mondiale a Sănătății a agenților patogeni periculoși pentru care este nevoie urgentă de noi antibiotice.

Am început să realizez că soțul meu era mult mai bolnav decât credeam și că medicina modernă nu mai avea antibiotice pentru a-l trata", a povestit Steffanie Strathdee pentru CNN.

Pentru că bacteria se înmulțea nestingherită în corpul bărbatului, Patterson a fost transportat de urgență la San Diego, orașul natal al cuplului, unde el era profesor de psihiatrie, iar Strathdee, decan asociat al științelor globale ale sănătății la Universitatea din California, San Diego.

Pe măsură ce timpul a trecut, Tom a început să dezvolte insuficiență multiorganică și risca să moară din clipă în clipă. 

„I-am spus: Dragă, nu mai avem timp. Trebuie să știu dacă vrei să trăiești. Nici măcar nu știu dacă mă poți auzi, dar dacă mă auzi și vrei să trăiești, te rog să mă strângi de mână. Dintr-o dată, a strâns-o foarte tare. Și m-am gândit: Oh, grozav! Și apoi: Oh, la naiba! Ce o să mă fac?", a relatat soția. 

Știință și miracol

Ceea ce s-a întâmplat după acea strângere de mână ar putea fi catalogat ușor drept miracol. În primul rând, Strathdee a găsit un tratament obscur care oferea o licărire de speranță - combaterea superbacteriilor cu fagi (bacteriofagi), virusuri create de natură care mânâncă bacteriile.

Mai exact, după ce a cercetat pe Internet, ea a dat de un studiu realizat de un cercetător din Tbilisi, Georgia, privind utilizarea fagilor pentru tratarea bacteriilor rezistente la medicamente.

A descoperit că tratamentul cu fagi era bine stabilit în țările din fostul bloc sovietic, dar fusese demult considerat „știință marginală" în Occident.

„Fagii sunt peste tot. Există 10 milioane de trilioane de trilioane de trilioane  (...). Sunt în sol, sunt în apă, în oceane și în corpurile noastre, unde sunt gardienii care ne țin sub control numărul de bacterii. Dar trebuie să găsești fagul potrivit pentru a ucide bacteria care cauzează probleme”, a explicat  Steffanie Strathdee

Apoi, ea i-a convins pe cercetătorii specializați în fagi din întreaga țară să caute prin canalizări, mlaștini, iazuri, santinelele bărcilor și alte locuri de reproducere a bacteriilor și a adversarilor lor virali. Scopul imposibil: să găsească rapid cei câțiva fagi, extrem de unici, capabili să lupte împotriva unei tulpini specifice de bacterii rezistente la antibiotice care îi mâncau soțul de viu.

A aflat că Centrul de Cercetare Medicală al Marinei SUA avea bănci de fagi adunați din porturile maritime din întreaga lume. Oamenii de știință de acolo au început să caute o potrivire, „și nu a durat mult până când au găsit câțiva fagi care păreau să fie activi împotriva bacteriei", a spus Strathdee.  

Ulterior, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA trebuia să dea undă verde acestui cocktail neomologat, iar oamenii de știință urmau să purifice amestecul pentru a nu fi mortal.

Cu toate acestea, doar trei săptămâni medicii au ajuns să injecteze intravenos amestecul în corpul soțului e și să îi salveze viața.

Povestea acestei reușite este una a perseverenței și a unui noroc incredibil și reprezintă o speranță pentru salvarea a nenumărate vieți de amenințarea tot mai mare a superbacteriilor rezistente la antibiotice.

„Se estimează că, până în 2050, 10 milioane de oameni pe an - adică o persoană la fiecare trei secunde - vor muri din cauza unei infecții cu superbacterii. Sunt aici pentru a vă spune că dușmanul dușmanului meu poate fi prietenul meu. Virusurile pot fi medicamente", a declarat Strathdee în fața audienței de la Life Itself, un eveniment de sănătate și bunăstare din 2022 prezentat în parteneriat cu CNN.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite