Postul intermitent, o dietă mortală? Crește riscul de deces prematur STUDIU

0
Publicat:

Un studiu recent arată că postul intermitent, o dietă populară în întreaga lume, are avantaje pe termen scurt, dar este asociat cu un risc crescut de mortalitate.

Post intermitent: mâncare aranjată pe un sfert de farfurie
Postul intermitent, una dintre cele mai populare diete din lume FOTO Shutterstock

Privarea de mâncare într-un anumit interval de timp este văzută drept o practică benefică și a devenit o dietă foarte populară în ultimii ani. Postul intermitent diferă de alte diete prin faptul că, de cele mai multe ori, nu există alimente restricţionate sau eliminate. În timpul regimului, poţi mânca orice doreşti, cu condiţia ca acest lucru să se întâmple într-un anumit interval de timp.

Astfel, adepții acestei diete mănâncă una sau cel mult două mese într-un interval de câteva ore din cele 24 de ore ale zilei. De obicei, persoanele care țin acest post (fasting) lasă un interval de 16 ore fără mâncare și mănâncă în timpul celorlalte opt ore rămase dintr-un interval de 24 de ore. Există și extreme precum intervalul de patru ore cu mâncare și 20 de ore fără.

Persoanele de peste 40 de ani, riscuri crescute

Însă unele planuri de dietă pot face mai mult rău decât bine. Fie că este vorba de post intermitent, de diete low carb sau keto, noile cercetări recomandă prudență celor care încep un regim de slăbire. Potrivit unui nou studiu publicat în Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, efectuat pe 24.000 de adulți americani cu vârsta de peste 40 de ani, consumul unei singure mese pe zi este asociat cu un risc crescut de deces la adulții de peste 40 de ani.

Potrivit echipei internaționale care a efectuat studiul, săritul peste mese poate avea efecte nocive asupra sănătății. Deși s-ar putea să vă bucure să scăpați de câteva kilograme în plus, săritul peste micul dejun este asociat cu un risc mai mare de deces cauzat de boli cardiovasculare. În mod similar, lipsa prânzului sau a cinei poate duce la un risc mai mare de deces. Chiar și în rândul persoanelor care mănâncă trei mese pe zi, consumul a două mese  la un interval de timp mai mic de patru ore și jumătate este asociat cu un risc mai mare de deces.

Într-o perioadă în care postul intermitent este promovat pe scară largă drept o soluție pentru pierderea în greutate și prevenirea unor boli, studiul nostru este important pentru segmentul mare de adulți care mănâncă mai puțin de trei mese în fiecare zi. Cercetarea noastră a arătat că persoanele care mănâncă o singură masă pe zi au mai multe riscuri de a muri decât cei care au mâncat mai multe mese pe zi.

Persoanele care care sar peste micul dejun au mai multe riscuri de a dezvolta boli cardiovasculare fatale, în timp ce persoanele care sar peste prânz sau cină își măresc riscul de deces în general“, a menționat coordonatorul studiului, Yangbo Sun, de la Departamentul de Medicină Preventivă al Universității din Tennessee. „Pe baza acestor constatări, vă recomandăm să mâncați două-trei mese pe parcursul zilei“, a adăugat omul de știință.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite