Oamenii matinali sunt "mai puţin morali" după lăsarea serii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cine se trezeşte de dimineaţă este mai puţin onest după lasarea serii FOTO Shutterstock
Cine se trezeşte de dimineaţă este mai puţin onest după lasarea serii FOTO Shutterstock

Persoanele care se trezesc devreme şi sunt mai active în primele ore ale dimineţii prezintă o predispoziţie mai mare de a-şi înşela partenerii de viaţă şi de a adopta comportamente "mai puţin morale" după lăsarea serii, avertizează cercetătorii.

Cercetătorii americani au descoperită că persoanele matinale – “ciocârliile” şi cele nocturne – “bufniţele”  prezintă niveluri diferite de onestitate, în funcţie de momentul zilei, potrivit unui studiu citat de BBC.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Harvard din Statele Unite susţin că au stabilit o legătură semnificativă între alegerile de natură etică şi ceasurile biologice ale participanţilor la studiu. Sunita Sah, coordonatoarea analizei, afirmă că acest lucru poate avea “unele implicaţii la locurile de muncă”.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au examinat comportamentele adoptate de aproape 200 de persoane. Voluntarii au fost supuşi unor teste constând din jocuri şi activităţi ce implicau rezolvarea unor probleme, fără să fie puşi în temă că nivelul lor de onestitate este, de fapt, parametrul care îi interesa pe autorii studiului.

Cercetarea, denumită sugestiv "The Morality of Larks and Owls" ("Moralitatea ciocârliilor şi a bufniţelor"), a analizat relaţia dintre deciziile etice şi "cronotipul" participanţilor - momentul în care oamenii simt nevoia să doarmă sau acela în care au cel mai mare nivel de energie.

Analizând aceste date, cercetătorii au descoperit faptul că oamenii tind să fie mai oneşti atunci când programele lor de muncă se potrivesc cu cronotipurile lor. Mai exact, matinalii sunt mai oneşti în timpul dimineţii, în timp ce păsările de noapte – după lăsarea serii.

În cadru studiului au fost folosite recompense financiare de până la 10 dolari pentru completarea testelor înainte de expirarea termenului-limită şi o serie de concursuri care ofereau posibilitatea câştigului unor premii substanţiale. Cercetătorii au monitorizat în special felul în care participanţii îşi raportau propriile rezultate şi au constatat că nivelul de "necinste" a fost cel mai ridicat atunci când oamenii se aflau în afara momentului lor preferat al zilei.

La acest studiu au luat parte şi cercetători de la alte instituţii academice americane de prestigiu, precum Universitatea Johns Hopkins şi Universitatea din Washington.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite