O terapie psihologică amplifică rezultatele dietei de slăbit. Ce presupune aceasta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Terapia numită „Tratament Comportamental Bazat pe Acceptare“(„Acceptance-Based Behavioral Treatment — ABT“) îi învaţă pe obezi diverse tehnici folositoare pentru a-şi atinge ţelul propus, scrie Live Science.

Aceste deprinderi vizează acceptarea senzaţiilor inconfortabile şi a situaţiilor neplăcute ce apar inevitabil în timpul unui regim, precum poftele, senzaţia de moleşeală şi lipsa de motivaţie pentru a face mişcare.

Potrivit agerpres.ro, prin noul tratament, persoanele care urmează o dietă învaţă să îşi amintească mereu scopul real pentru care doresc să slăbească — cum ar fi dorinţa de a fi un bunic activ sau de a avea o viaţă lungă.

În plus, primesc instrucţiuni în ceea ce priveşte conştiinţa deplină, pentru a deveni mai atente la gândurile şi alegerile din fiecare moment, astfel încât să fie reduse gesturile necontrolate ce pot duce la îngrăşare.

Terapia a fost aplicată unor participanţi la un studiu american, iar rezultatele acestei cercetări au fost publicate în „Jurnalul de obezitate“.În cadrul studiului, aproape 200 de persoane obeze şi supraponderale au fost împărţite, în mod aleatoriu, în două grupuri. Primul a primit un tratament comportamental standard pentru obezitate, ce a implicat o pregătire în privinţa nutriţiei şi a exerciţiilor fizice, dar şi alte strategii tradiţionale pentru slăbit precum monitorizarea numărului de calorii consumate şi renunţarea la anumite alimente. Al doilea grup a primit acelaşi tratament, dar a beneficiat şi de tehnicile ABT. După un an, participanţii din grupul ABT au pierdut 13,3% din greutatea corporală iniţială, iar cei din primul grup au slăbit cu doar 9,8%. În plus, după un an, 64% dintre participanţii din grupul ABT au reuşit să-şi menţină un procent de 10% din greutatea pierdută, în comparaţie cu 49% dintre cei din primul grup care au reuşit acelaşi lucru.

Pierdere în greutate menţinută

Tratamentul ABT i-a ajutat pe participanţi la studiu să slăbească şi să se menţină în formă o perioadă mai lungă, comparativ cu tratamentele standard aplicate în caz de obezitate. Acestea din urmă „pun accent pe importanţa scăderii aportului caloric şi pe creşterea nivelului de activitate fizică, ajutând indivizii să piardă din greutate o perioadă, însă strategiile învăţate într-un astfel de program sunt greu de menţinut pe termen lung'“, afirmă Evan Forman, psiholog clinician şi profesor la Universitatea Drexel din Philadelphia, Statele Unite.

 Prin comparaţie, prin ABT 'se deprind tehnici individualizate foarte specializate, astfel încât indivizii care încearcă să piardă din greutate pot continua să facă alegeri sănătoase cu mult după ce programul se încheie“, a adăugat acesta.

Pierderea din greutate observată în noul studiu în cazul grupului ABT „'este printre cele mai mari raportate vreodată în literatura privind tratamentul comportamental, în absenţa folosirii unei diete agresive sau a medicaţiei pentru pierderea din greutate“, au menţionat Thomas Wadden, de la Universitatea Pennsylvania, şi dr. Robert Berkowitz, de la Spitalul de Copii din Philadelphia, într-un comentariu anexat cercetării.

ABT are la bază o terapie numită „Terapie de Acceptare şi Angajament“ ('„Acceptance and Commitment Therapy“ — ACT).

Viață sănătoasăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite