Mit demontat: Uleiul de peşte nu reduce riscul apariţiei bolilor de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uleiul de peşte nu reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. FOTO Shutterstock
Uleiul de peşte nu reduce riscul apariţiei bolilor de inimă. FOTO Shutterstock

Contrar credinţei populare, suplimentele de ulei de peşte nu reduce riscul producerii infarctului miocardic şi a accidentului vascular cerebral, potrivit unui studiu recent citat de Huffington Post.

Oamenii de ştiinţă au analizat 20 de cercetări efectuate pe 70.000 de pacienţi bolnavi de inimă. Ei au ajuns la concluzia că o cură cu uleiul de peşte bogat în acizi graşi Omega-3 nu are niciun efect semnificativ asupra frecvenţei atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale şi a deceselor cauzate de bolile de inimă.

Părerile specialiştiilor care au efectuat studii anterioare privind beneficiile uleiului de peşte au fost împărţite: o parte a sprijinit ideea potrivit căreia uleiul de peşte ajută inima, în timp ce alţii au respins această ipotează. 

Acizii graşi polinesaturati Omega-3 sunt cunoscuţi pentru contribuţia lor la reducerea inflamaţiilor, unul dintre procesele cheie care favorizează îngustarea arterelor. 

Cercetătorii greci care au efectuat un nou studiu în care au analizat datele privind 7.044  de decese (3.993 de decese provocate de boli ale inimii, 1.150 de decese subite, 1.837 de morţi cauzate de atacuri de cord şi 1.490 de decese cauzate de accidente vasculare cerebrale.) Rezultatele publicate în „Journal of the American Medical Association” au arătat că nu s-a înregistrat nicio reducere a bolilor de inimă în rândul pacienţilor care au luat Omega-3.

„În concluzie, statistic acizii graşi polinesaturati Omega-3 nu sunt asociaţi cu atenuări masive ale afecţiunilor cardiovasculare din rândul pacienţilor”, a declarat doctorul Evangelos Rizos de la Spitalul Universitar Ioannina din Grecia.

„Descoperirile noastre nu justifică utilizarea de Omega-3 ca o intervenţie structurată în practica clinică de zi cu zi, sau orientarea care sprijină administrarea dietei cu suplimente”, concluzionează doctorul Evangelos Rizos.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite